2019. november 17., 08:23

Mocsáry Lajosra emlékeztek Kurtányban és Fülekkovácsiban

A Csemadok Fülekkovácsi Alapszervezete és a Nógrádi Területi Választmány rendezésében idén november 16-án emlékeztek meg Kurtány szülöttéről, Mocsáry Lajosról. Az ünnepség keretében megkoszorúzták a kurtányi Mocsáry kúria alatti emléktáblát, majd Fülekkovácsiban kultúrműsorral folytatódott a program.

mocsary3.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A koszorúzáson szép számú érdeklődő vett részt. Többek között Fülekkovácsi testvértelepülése, Andornaktálya küldöttsége, akik zenével, énekkel tisztelegtek Mocsáry emléke előtt.

A résztvevőket Agócs Erika, a fülekkovácsi Csemadok elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Böszörményi Istvánnak, a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya alelnökének, aki rövid visszaemlékezésében Mocsáry személyét méltatta.
Mocsáry Lajos, politikus, író, közéleti személyiség, Kurtány szülötte, a 19. századi függetlenségi politika kiemelkedő alakja. 1826-ban született Kurtányban, és 1916-ban halt meg Andornaktályán. Idén tehát kerek évfordulója nincsen, viszont kerek, méghozzá 70. évfordulója van az emlékét gondozó Csemadoknak”

- mondta, hozzátéve: felmerül a kérdés, milyen párhuzam vonható egy 19. századi nemes, politikus, író és egy ma is működő kisebbségi kulturális szervezet között?

Fotó:  Szvorák Emese

Mocsáry Lajos a maga idejében, az akkori magyar parlamentben és a magyar sajtóban éppen az akkori kisebbségek - szlovákok, románok, szerbek - érdekeit védte,

és többek között az ő kulturális egyesületeik érdekében szállt síkra, vetette latba befolyását a parlamentben is. Amikor például betiltották a Matica Slovenská szlovák kulturális egyesületet, helyettesítésére létrehozták a Szlovák Múzeum Egyesületet. S az akkori belügyminisztérium általi jóváhagyása érdekében konkrétan Mocsáry Lajos, mint képviselő járt közben”- magyarázta. A Csemadok pedig a mostani szlovákiai magyar kisebbség kultúráját hivatott életben tartani.

Fotó:  Szvorák Emese

„Mocsáry abból a felismerésből indult ki, hogy 1000 éve együtt élünk. Tudnánk-e valamire azt mondani, hogy ezt szlávok, amazt magyarok tették. Nem közösen történt minden? Illetve ennek folytatásaképpen azt is vallotta, és hangoztatta élete végéig, hogy

egy hazának az emelkedésén több nemzet is munkálkodhatik. Az egyes nemzetiségek megélhetnek békében egymás mellett és úgy nézhetik magukat, mint egy hazának, a honnak gyermekei és testvérek egymás között. 

Ezt az elvet érvényesítette képviselőként, íróként és különböző szinteken, különböző vállalt, választott tisztségekben és publicisztikájában, nyomtatásban megjelent műveiben”- mondta Böszörményi István.

Fotó:  Szvorák Emese

Mocsáry Lajos ugyan Kurtányban született, de életének nagyobb részét a család egy másik birtokán, az Eger melletti Andornakon élte le, itt is lelt végső nyugalomra. Emlékét a család egykori kúriája és sírhelye őrzi. Andornaktálya vezetése négy éve vette fel a kapcsolatot a fülekkovácsiakkal, azóta rendszeresen együtt emlékeznek, részt vesznek egymás rendezvényein. A fülekkovácsi kultúrházban folytatódó ünnepségen a helyi és környékbeli csoportok mellett a testvértelepülés falukórusa és a ságújfalui Népdalkör is fellépett.

Fotó:  Szvorák Emese

Mocsáry Lajosról Egerben, Kurtányban, Losoncon és Füleken utcát neveztek el. 2002 óta nevét egy füleki magyar tannyelvű alapiskola viseli.
mocsary3.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.