2019. április 28., 09:46

Mérföldkövek huszonharmadszor

A Pro Patria Honismereti Szövetség és társszervezői tisztelettel meghívnak mindenkit a Mérföldkövek c. helytörténeti konferenciára, amelyet 2019. május 4-én (szombaton) rendeznek Udvardon. A 23. alkalommal megrendezendő konferencia fő témái a Rákóczi szabadságharc és a Csemadok.

Mérföldkövek - helytörténeti konferencia Udvardon
Fotó: petofiprogram.hu

A program reggel 9 órakor a gyülekezővel, majd a deportáltak és a kitelepítettek emlékművének megkoszorúzásával kezdődik, melyet a Rákóczi emlékkiállítás megnyitása követ, Koncsol László, a Pro Patria Honismereti Szövetség elnökének beszédével.

Ezután 10 órakor kezdődik a konferencia, Czigány István alezredes a történelemtudomány kandidátusa: Küzdelem a magyar államiság megőrzéséért - A Rákóczi–szabadságharc című előadásával, amit Kovács László történész: Rákóczi-emlékek a Felvidéken című előadása követ.

Én és a Csemadok – a Csemadok és én – címmel beszélgetés hangzik el Duray Miklóssal. A volt politikus, felvidéki közéleti személyiség beszélgetőpartnerei N. Gyurkovits Róza és Pomichal Krisztián újságírók lesznek.

Ezt követően És megalakult az ország első Csemadok szervezete címmel Štrba Sándor helytörténész ad elő a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetéről.

A Mérföldköveken átadják a Patria Díjat és bemutatkoznak a fiatal helytörténészek (Kincskeresők) is. A szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda két hetedikes tanulója, Pilinsky Evelyn és Žigo Boglárka A szentpéteri Csemadok története című prezentációját mutatja be. A búcsi Katona Mihály Alapiskola diákjai Cseh Benedek és Persei Jenő Búcs madárvilága címmel tartanak előadást.

A konferencia a hozzászólásokkal és az Istennel a hazáért és szabadságért, énekes-verses összeállítással zárul, a Rákóczi Ferenc–emlékév alkalmából. Közreműködnek: Molnár László és Németh Imre előadóművészek. Ezt követően kerül sor a közös ebédre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.