Megnyílt a 31. Nemzetközi Kerámia Szimpózium Losoncon

Szvorák Emese 2019. augusztus 05., 11:17

A losonci Nógrádi Múzeum és Galériában 31. alkalommal nyílt kiállítás a Nemzetközi Kerámia Szimpóziumon alkotó művészek munkájából. A kálnói téglagyárban rendezett háromhetes alkotótáborban a cseh Helena Hlušičková, a magyarországi Pannonhalmi Zsuzsa, a szlovákiai Kutak Adrienn, Ivica Markovičová és Eva Srníková alkotott.

Fotó: Sípos Berni

Németh Bozó Andrea, a Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa portálunknak elmondta: ez a legnagyobb múltú kerámiaszimpózium Szlovákiában, mely hazai és nemzetközi szempontból is fontos. „Voltak, illetve vannak is hasonló rendezvények, de ilyen jellegű, hogy nem műtermi körülmények között, hanem gyárban folyik a munka, ez kimondottan ennek a szimpóziumnak a sajátossága”- nyilatkozta.  

A szimpózium évente ismétlődő rendezvény. 1989-től rendszeresen megszervezik, és az ott készült munkákból minden évben néhány a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményét gyarapítja, amely ennek köszönhetően, szlovákiai viszonylatban egyedülálló kortárs kerámiagyűjteményt tudhat magáénak. A szimpózium során az alkotások alapanyagát a téglagyár biztosítja. A cég területén alkotó művészek kihasználhatták a vállalat kínálta egyedülálló lehetőségeket. Ilyen például a kiváló minőségű tűzálló agyag és a technikai berendezések.

„Nagyon sok jó agyag lelőhely található Nógrádban, ezeknek a bázisán jöttek létre a kerámia üzemek. És ezek az üzemek biztosították, kezdetben több üzem is, a kerámia szimpózium helyszínét, ahol a művészek a gyári körülményekhez alkalmazkodva alkotják meg munkáikat. Kicsit kiszakadnak a megszokott műtermi környezetből”- tette hozzá.

A múzeum kiállítóhelyiségeiben gazdag tárlatanyag gyűlt össze. Reliefek és fali plasztikák mellett figurális és nonfigurális absztrakt műveket is kiállítottak. Pannonhalmi Zsuzsát, keramikust, a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetőjét régi és szoros kapcsolat fűzi a losonci múzeumhoz. Elmondása szerint, az idei alkotómunkája során két dolog foglalkoztatta.

Képgalériánk:
Fotó: Sípos Berni

„Az egyik egy régi adósság, ami a hajó témában keletkezett. A másik pedig a gyárban lévő nagyon durva samott, ami, úgy vettem észre, hogy nagyon erős kötéseket csinál a kerámiában. Ilyen furcsa növényi rácsot készítettem, rózsákkal, igazából játszottam. És meglepően ellenáll, fogható, nem jön le a levele, tehát ez a kálnói samott minden képzeletet felülmúlóan erős égetés után”- magyarázta a művész.

A szimpózium főszervezője a Nógrádi Múzeum és Galéria, társszervezői a Szlovákiai Keramikusok Egyesülete, a kálnói Žiaromat gyár, valamint Losonc és Kálnó önkormányzata. A kiállítás Losoncon szeptember 15-ig megtekinthető. Ezt követően az összeállított tárlat a komáromi Limes Galériában, majd a visegrádi tagállamokban is látható lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS