Magyar hadifoglyok és örmény hősi halottak – Jereván

Farkas József György 2019. március 25., 15:59

Örményország fővárosában már a XXI. században avatták fel azt az emlékművet, amely – a világban eléggé szokatlan módon – egyszerre tiszteleg egykori ellenségek előtt. A négyszögletű, zömök oszlop rózsaszín tufából épült – Jereván központjának házaira jellemző ez az építőanyag.

Fotó: Artashez Blurtsyan

Az Örményországban a II. világháború alatt és után elhunyt magyar hadifoglyok, illetve a Vörös Hadsereg alakulataiban harcolt, és Magyarországon életüket áldozott örmény katonák emlékét egyszerre őrző obeliszk felállításának gondolatát a magyarországi örmény közösség vezető képviselői, köztük Avanesian Alex és Nazarjan Hamlet fogalmazták meg, megvalósításában fontos szerepet játszott Holló József tábornok, a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

Fotó: Artashez Blurtsyan

Az emlékmű Jereván egyik központi terén áll,

az örmény fővárosba látogató magyarok – hivatalos küldöttségek tagjai és turisták egyaránt – rendre felkeresik a közös emlékoszlopot, ahol virágokkal fejezik ki tiszteletüket az elhunytak iránt. Budapesten, a Fiumei úti sírkertben mintegy háromszáz örmény katona alussza örök álmát, Örményországban Gümriben (a volt Leninakanban), valamint Szevanban, Szpitakban és másutt sok magyar katona és hadifogoly nyugszik. Sírjaikat éppúgy, mint a jereváni obeliszket és közvetlen környezetét a helyi hatóságok óvják és gondozzák.

Képgalériánk:
Fotó: Artashez Blurtsyan

Jerevánban az avatás előtt magyar földet és vizet helyeztek el a gránittalapzatban,

Pestszentlőrincen, az Uzsok téren hasonló, ám a Kaukázusból hozott elemek kaptak helyet az emlékkő alatt, amellyel – a jereváni oszlop avatásával egyidejűleg – az örmény haza tisztelgett magyarországi hősi halottai előtt.

Nagyon köszönöm Artashez Blurtsyan volt tiszteletbeli jereváni főkonzulunknak a fotókat és az információt, valamint Halász András diplomatának a segítséget.

0 HOZZÁSZÓLÁS