Közelíteni szeretnénk a Csemadok felé

2021. április 11., 19:52
B. Vida Júlia

A Dunaszerdahelyen működő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Csemadok szakmai háttérintézménye. A szlovákiai magyarság kultúrájának széles körű felkarolását, közvetítését, szakmaiságát, a nemzeti identitás erősítését szolgálja. Együttműködik a Csemadok területi választmányaival, koordinálja az országos rendezvények szakmai előkészítését, képzéseket szervez, közművelődési-módszertani kiadványokat jelentet meg.

Fotó: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet

Az idén februárban, Huszár László váratlan halálát követően Takács Ottó került az intézet élére. Az igazgatótanács választása azért esett a személyére, mivel 19 évet töltött el a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányában, illetve később az intézet kötelékében. Behatóan ismeri tehát annak a működését, célkitűzéseit és azt is, milyen anyagi forrásokból tartja fenn magát. Éppen ez utóbbi szempont okozhat nem kis fejtörést a jövőben az új igazgatónak, aki szeretné gyarapítani a munkatársak létszámát, és élettel akarja megtölteni az épületet, ahol az intézmény székel.

Meglehetősen nehéz időszakban vette át az intézmény vezetését, éppen a kötelező elszámolások és adóbevallások idején. Hogy sikerült megbirkózni ezekkel a feladatokkal?

Szerintem egy nonprofit szervezet irányítása mindig és minden körülmények között nagy kihívás. Laci halálával sok minden félbeszakadt. Újra fel kell vennünk a fonalat. Magyarország irányában is most kell elszámolni a támogatásokkal, de a KKA-nál is elszámolási kötelezettségünk van.

A koronavírus-járvány miatt szerencsére meghosszabbították a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszó fesztivál, valamint az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny megrendezésének a határidejét egészen 2021. december végéig.

Ezt a két országos fesztivált a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából évek óta az intézet szervezi. Megvan tehát a támogatási összeg, és sikerült megpályázni a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei vetélkedőre is a támogatást, ami minden második, páratlan évben kerül megrendezésre. Ennek még várjuk az elbírálását. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi mindhárom országos rendezvényünk megtartását. Az elmúlt hetekben sikerült lezárnunk az évet, elkészült a könyvelés, és folyamatban van az adóbevallás leadása. Az adóbevallással együtt az évi jelentést is nyilvánosságra kell hoznunk.

Gondolom, az intézet tevékenységének, rendezvényeinek támogatásába mások is beszállnak.

A Duna Menti Tavasz megrendezését Dunaszerdahely városa is támogatja, de a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ rendelkezésre bocsátása sem elhanyagolható segítség. Az iskolaügyről étkezési támogatást szoktunk kapni, és a Csemadok is beszáll a magyarországi támogatásokon keresztül. A Csemadok területi választmányai, alapszervezetei egyébként a Bethlen Gábor Alapnál is szoktak pályázni, főleg rendezvények megszervezésére, kiadói tevékenységre és eszközbeszerzésre. Ezenkívül a megyei kulturális támogatásokból is lehet kisebb összegekhez jutni. Nagyszombat megye legutóbb éppen digitalizálásra és a népzenei táborra nyújtott anyagi támogatást intézetünknek. Az idén az értéktáras applikáció fejlesztésére kértünk pénzforrást a megyétől. A rendezvényeink szervezési költségeit a Kultminor is támogatja.

Mi a helyzet a munkatársakkal? Meg tudják tartani őket? Kérdem ezt annak fényében, hogy a kulturális támogatások meglehetősen bizonytalanok, a járvány miatt valószínűleg megkurtítják a szokásos összegeket.

Jelenleg két főállású munkatársunk van, és két diák dolgozik még nálunk egyéves szerződéssel. Egyikük kutatói munkát végez, hagyományokat gyűjt és összegez, amelyek felkerülnek a Csemadok, illetve az intézet honlapjára. A másik a honlapra tölti fel az értéktáras munkákat, illetve a helyi személyiségekről szóló információkat. Olyan külső munkatársaink is vannak, akik egy-egy rendezvény lebonyolításában vesznek részt. Évente két tábort szervez az intézetünk. Az egyik a népzenei tábor, a másik a gyermekszínjátszó tábor. Intézetünk évente kétszer szervezi meg a bábosok és a gyermekszínjátszók képzését.

A táboraink, képzéseink az országos rendezvényekre, a Duna Menti Tavaszra, illetve a Bíborpiros Szép Rózsára készítik fel a pedagógusokat. Ezekre már szintén benyújtottuk a pályázatokat.

takacs_otto1_2_1.jpg
Fotó: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet

Milyen elképzelésekkel vette át az intézet vezetését?

Tovább akarjuk vinni az örökséget, a közművelődést és a magyar kultúrát kívánjuk szolgálni. A hagyományainkat szeretnénk éltetni, és intenzívebben kívánjuk segíteni a Csemadok területi választmányainak a munkáját is. Közelíteni szeretnénk az intézetet a Csemadokhoz. A jövőben egy titkárságvezetőre és egyúttal gazdasági munkatársra lenne elsősorban szükségünk, és jó lenne felvenni egy programszervezőt is. Mindez természetesen az anyagiak függvénye.

Célunk, hogy a Csemadok-ház, ahol az intézetünk is székel, minél inkább élettel teljen meg. Dunaszerdahelyi alapszervezeteinket is szeretnénk jobban bevonni a tevékenységünkbe, helyiséget akarunk biztosítani a kisebb rendezvényeiknek. Gondolok például amatőr kiállításokra, kisebb konferenciákra.

Az épület már átesett egy felújításon, de úgy tudom, az udvarral is voltak még tervek. Ezek valóra váltak?

Az udvaron már félig elkészült a kisszínpad, mégpedig a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Ennek még hiányzik a tetőszerkezete. Kisebb nyári rendezvények, koncertek helyszíne lehet. A már fentebb említett magyarországi segítséggel pár éve az épület külseje is megújult, de a kazánok, illetve a fűtésrendszer is korszerűsítésre szorul, ezenkívül a padlástér rendbetétele is várat magára. A kettő nagyjából 30 ezer eurós költséget tesz ki. Mihelyt a járványhelyzet megengedi, összehívjuk az igazgatótanácsot, és a Csemadok vezetőségével egyeztetve meghatározzuk, milyen irányban haladjunk. Az idei évben a járvány alaposan keresztbe tett a kultúrának. A világ minden táján, nem csak nálunk.

Úgy látom, hogy az újrakezdésben elsősorban a Csemadok-alapszervezetek fognak döntő szerepet játszani. Alulról kell építkeznünk. Háttérintézményünk pedig, mint eddig is, minden segítséget megad, ami a módjában áll.

Annál is inkább, mert a kultúrán keresztül lehet a legjobban erősíteni a nemzeti identitást, ha úgy tetszik, ez a megmaradásunk egyik zászlóshajója.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/14. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!