Kőtés, a teljesség eledele

Bokor Klára 2019. április 14., 10:55

A 16. Kürti Kőtésfesztiválon a régi nevezők mellett számos újat is láthattunk. 

a közönség is pontozott a Kürti Kőtésfesztiválon

„Ez azt jelenti, nem felejtettük még el ezt a finom és egészséges böjti étket, melyet elődeink hagytak ránk” – mondta bevezetőjében Sütő Judit műsorvezető.

A jó hangulatot a rendezvény kezdetén a helyi Hanga citerazenekar alapozta meg, majd Erik Kollárik újságíró-fotós mutatkozott be Press in Preš híres emberekről készült fotókiállításával.  A fiatal énekes David Key fellépése alatt kezdődött a kőtések látványpontozása a zsűri és a nézők által, valamint később a kóstolásuk.

Képgalériánk:
a Hanga citerazenekar

Az ítészek - Szabó Andrea az alapiskola igazgató helyettese, Póda Erszébet író, újságíró, Bujna Terézia háziasszony, kőtéskészítő, Viola Miklós sebész, Kajtár Tamás szakács és Korpás András szőlész-borász szakember - egy kivételével már mindannyian részt vettek a kőtések elbírálásában.

Miközben a pontozás zajlott, Sütő Judittól megtudtuk, a kőtés, köttés, kőtis, biracs, méra, csiripiszli, csiramálé és bőzacsíramálé elkészítésének tudománya anyáról leányra szállva maradt fenn, egyesek a honfoglalás korára vezetik vissza eredetét. Őseink sikerrel alkalmazták daganatos betegségek gyógyulási folyamatában, mint kizárólagos táplálékot. Úgy tartották, a teljesség eledele, mert elkészítéséhez mind az öt elem szükséges. Sajnos, némely településen teljesen kikerült a köztudatból. Ennek ellensúlyozására indult el 16 éve Kürtön a kőtéskóstoló, ami 4-5 év alatt fesztivállá nőtte ki magát. Itt az ételt nem csak kóstolni lehet, de elkészítésének tudománya a gyakorlatban is megtanulható. Már a rendezvény előtt hetekkel sorra kerülő közös búzaválasztás iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Képgalériánk:
Korpás Éva egy helyi kislánnyal

Az eredményhirdetésig Korpás Éva és Madarász András szórakoztatták a nagyérdeműt, majd amikor a zsűri befejezte a munkáját a résztvevők megrohanták a benevezetteket és percek alatt felvásárolták tőlük az összes kőtést. A cserkészek jótékonysági kőtésvására se tartott sokáig, hiszen rövid időn belül ők is jókora mennyiségen túladtak.  

Eredmények: A legtöbb pontot a rétei Tomovics Miroslav kapta, aki ezzel a Vándordíj tulajdonosa lett. Aranykőtés-díj: Sütő Katalin - Kürt, Szendi Erika - Kürt, Sebők Mária - Kürt, Polák Klára - Kürt.

A kőtés készítésének módja:
A gondosan kiválasztott búzát vízbe áztatjuk, majd félárnyékos, szellős, langyos környezetben napokon át öntözgetve csíráztatjuk, amíg a búzaszem egészen át nem alakul csírává, gyökérré. A fehér, gyökeres csírát ledaráljuk, vizet adunk hozzá, majd leszűrjük. Ehhez a fehér, édes léhez lisztet keverünk, majd sütőedénybe öntve nádszálat szúrunk bele a levegő távozásának biztosítására. Lehetőség szerint kemencében, illetve sütőben 1-2 óra alatt készre sütjük. Persze a készítés körüli sok apró trükköt leginkább csak kőtéskészítő asszonyoktól lehet megtanulni. 
0 HOZZÁSZÓLÁS