Kordától Guevaráig – Havanna

Farkas József György 2019. október 30., 08:47

Ernesto Che Guevaráról, a kubai forradalom egyik emblematikus vezetőjéről nem könnyű elképzelni, hogy egyáltalán kapcsolata lehetett magyarokkal. Ha neki nem volt is (eltekintve magyarországi látogatásától a hatvanas évek elején), a róla készült legismertebb fotó már közelebb visz a kérdés megoldásához.

A felvételt Alberto Diaz Gutierrez készítette 1960-ban, egy kubai temetésen, ahol a „comandante” a gyászolók között állt. A kép, amelynek fotósa A hős gerilla címet adta, bejárta a világot, lázadó fiatalok jelképévé vált. Kubában, ahonnan Guevara a forradalom továbbvitele célját követve Dél-Amerikába távozott (ott is lelte halálát), arcképe máig a szabadságvágy szimbóluma, ennek egyik stilizált, több emeletnyi változata ékesíti a havannai Forradalom terét is.

Képgalériánk:

A fotóst gyakran emlegetik Korda néven. Ennek magyarázata, hogy az 1928-ban született Alberto Diaz Gutierrez felnőtt korában felvette ezt a nevet is, így fejezvén ki őszinte tiszteletét és nagyrabecsülését a magyar születésű hollywoodi filmmogulok, Korda Sándor és Zoltán iránt.

Művészünk 1954-ben nyitotta meg műtermét Havannában, eleinte reklám- és divatfotók készítéséből élt, a Castro vezette forradalom győzelme után, 1959-től tíz éven át Fidel krónikásaként örökítette meg a kubai eseményeket. Alberto Korda 2001-ben halt meg Párizsban, de életműve – nem utolsó sorban nevezetes Guevara-portréjának köszönhetően – megmarad a fotográfia történetében.

0 HOZZÁSZÓLÁS