2019. november 23., 17:35

Konferencia és népzenei koncert a Pesti Vigadóban

Folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának Nemzedékről nemzedékre című konferenciasorozata hétfőn, a Pesti Vigadóban a konferenciát követően népzenei koncert várja az érdeklődőket.

Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor Zsigárdon
Fotó: Szabados Kati

Az MMA-ban a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár által kezdeményezett konferenciasorozat az elmúlt években a népművészet mint alapérték átadásának közösségi és intézményi rendjéről értekezett. Idén a művészettel nevelés közösségi formáinak és intézményi rendszerének fontosságát, nélkülözhetetlenségét elemezzük - közölte az MMA sajtóosztálya az MTI-vel.

Mint írták, az anyanyelvű kultúra - nyelv, zene, tánc, kézművesség és tárgyi kultúra, szellemi kultúra és szimbólumrendszer - megfelelő átadása nélkül sérül a nemzeti identitás, a haza iránti elköteleződés. „Ennek erősítése kiemelt pedagógiai feladat, amelyre kitűnő példákat és még több lehetőséget tudnak felmutatni előadóink”.

A Nemzeti azonosságtudat – művészettel nevelés című konferencián köszöntőt mond Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, bevezetőt tart Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Az egész napos rendezvényen előadást tart Harangozó Imre, Szabó Gyula atya, Pécsi Rita, Juhász Zoltán, Jánosi András, Konthur Mária, Savanya István, Szerényi Béla, Várszegi Tibor és Horváth Szilárd.

Este Mostan kinyílt egy szép rózsavirág címmel koncertet rendeznek a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad termében. Ezen fellépnek dudások és furulyások Juhász Zoltán vezetésével, a Gödi Búzaszem Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei, gyimesbükki gyermekek, Savanya István (Kanada) és a Bokros Trió, adventi gondolatait elmondja Salamon József atya Gyimesbükkről.

A konferenciához kiállítás kapcsolódik a Nádudvari Kézműves Iskola növendékei és tanárai alkotásaiból, Vetró Mihály rendezésében a Pesti Vigadó Makovecz termében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.