Jó kezekben van a losonci kultúra

Szvorák Emese 2019. október 06., 17:08

A losonci kulturális rendezvényeken egyre gyakrabban látni telt házat, és hallani elismerő szavakat egy-egy rendezvény kapcsán. Jó kezekben van a helyi kultúra, mondják az emberek. Demecs Andreával, a helyi Csemadok-alapszervezet elnökével beszélgetünk.

Középen Demecs Andrea, a helyi Csemadok-alapszervezet elnöke, mellette Duray Éva, korábbi elnök Fotó: Szvorák Emese

Budapestről költözött vissza Losoncra, és öt éve vezeti a Csemadok helyi alapszervezetét.

Húsz év után jöttem haza. Bár med-vesalji vagyok, a volt férjem révén sokan ismertek a városban, rendszeresen részt vettünk a kulturális rendezvényeken. Amikor hazatértem, felkértek, legyek vezetőségi tag, vegyek részt a szervezésben. Duray Éva és Böszörményi István, egykori tanáraim, vezetőségi tagok később úgy gondolták, hogy az elnöki tisztségre is megfelelő lehetek. Ez 2014 elején történt. Egy év elnökség után úgy éreztem, hogy a vezetőségben is fiatalításra van szükség. Megszólítottam a Hajdók Hajnalka és Fekete Tamás házaspárt és a Barta házaspárt. Azóta egymás közt osztjuk szét a feladatokat, és igyekszünk tehermentesíteni az idősebbeket.

Miért vállal el az ember egy ilyen funkciót?

Legfőképp a három gyermekem miatt vállaltam, hogy pár év múlva Losoncon még ők is tudjanak magyarul beszélni, magyar rendezvényeket látogatni.

Losoncon a magyarság aránya 8-9 százalékra tehető. Van kinek szervezni?

Szórványban élünk, ez tény. Viszont ez a szám gyakran csak papíron igaz. Azért is szervezünk olyan műsorokat, amelyek a széles közönségnek szólnak, hogy becserkésszük azokat is, akik eddig nem jártak magyar rendezvényekre. Ma már telt házasok a programjaink.

Mára a tevékenységük köre jócskán kibővült. Szinte hetente van valamilyen rendezvényük.

Egész évre tervezzük a programokat, ügyelve arra, hogy minden hónapra jusson olyan rendezvény, amelyre be tudjuk csábítani a közönséget. Két nagy, több hónapot felölelő rendezvényünk van. Az egyik az Őszi Kulturális Fesztivál, a másik a Tavaszi Kulturális Fesztivál, más néven Kármán Napok. Utóbbinak nagy hagyománya van Losoncon. Az őszi fesztivált pedig azért hoztuk létre, hogy ilyenkor is legyen program az emberek számára. A Kármán Napok csúcsa a március 15-i megemlékezés, amelynek a látogatottságát sikerült 200-ról 400-ra feltornázni. Ehhez az is kellett, hogy a Kármán József Alapiskola és Óvoda diákjait felléptessük, akik révén eljönnek a szülők is. De szervezünk helytörténeti előadásokat, amelyeket rendszerint Böszörményi István tart, vannak író-olvasó találkozóink, melyekre a környékbeli és hazai írókat, költőket hívjuk meg. Vannak komolyzenei koncertjeink is. A Varnus Xavér Bach-koncertünk a szlovákság körében is visszhangra lelt, és az egész város felfigyelt az eseményre. 700 ember töltötte meg a zsinagógát, ami számunkra is különleges volt. Néhány éve összefogtuk a városban működő magyar szervezeteket, hogy egymással együttműködve dolgozzunk. Az összefogás remekül működik. A gyűléseinken jelen van Puntigán József a Phoenix Lutetia nevében, Szabó Kinga a Szabó Gyula Emlékházból és Tóth Éva, a Losonci Anziksz nevében. Galcsík Károly, a területi választmány titkára is segíti a munkánkat.

Milyen újítások fűződnek az ön személyéhez?

Fontosnak tartottam, hogy a kórusmozgalom megmaradjon, ezért felújítottuk a Zengjen a dal című kórustalálkozót, amelyet az idén harmadik alkalommal tartottunk. Ennek keretében fellépési lehetőséget biztosítunk a környék énekkarainak, és a rég működő Serly kamarakórusunk is meghívást kap az ő rendezvényeikre. A kórus jelenleg 12 taggal működik, de szeretnénk több fiatalt bevonzani. Nemrég alakult meg a Galáris énekegyüttes, amely 10-12 taggal működik, de van egy utánpótláscsapata is, a Kis Galáris, amelyben 15-20-an énekelnek együtt. Hetente találkoznak, próbálnak, néprajzi ismereteket szereznek, versenyekre készülnek. Úgy gondolom, a folklór és a népzene szintén a megmaradásunk záloga. A Phoenix Lutetiával újra életre hívtuk a Csiribiri játszóházat, ami a gyerekeknek kínál foglalkozásokat. Májusban tartjuk a Gyereknek áll a világ! című programot, ahol szülők, gyerekek lehetnek együtt családi nap keretében. Ennek a téli változata a népszerű Adventi forgatag.

Mit kínál az idei Őszi Kulturális Fesztivál?

Sok évforduló van az idén, ezekre emlékezünk. 70 éves a Csemadok, 80 éves volt Duray Éva, és 80 éve halt meg Serly Lajos, akiről a helyi kamarakórus kapta a nevét. Mindezt megpróbáljuk méltó módon megünnepelni. Volt egy író-olvasó találkozónk Lackfi Jánossal, a Thália Színház előadásában a Légy jó mindhalálig című darabot láthatta a közönség, a hivatalos megnyitóra pedig a vasárnapi kórustalálkozón került sor. Év végéig még három színházi előadás várható. Számomra nagy öröm, hogy a város által szervezett Színházi ősz keretében mindig egy magyar társulat lépett fel, a helyi Kármán Színház, mi pedig hármat tudunk meghívni, melyek tavaly is telt házas előadással léptek fel. A Csemadok 70. évfordulóját pedig a területi választmány szintjén ünnepeljük december 7-én a zsinagógában.

Mik a további terveik?

Ahhoz, hogy a rendezvényeinket elérhető áron kínálhassuk az embereknek, pályáznunk kell. Viszont elégedettséggel tölt el, ha látom a telt házas termet, amikor az emberek 15 euró helyett 5 euróért tudnak színházi előadásra jönni. A legtöbb pályázatot a Kisebbségi Kulturális Alaphoz írjuk, négyet a Bethlen Gábor Alaphoz, egyet a megyéhez. Az idén 10 nyertes pályázatunk volt. Losonc önkormányzatához külön nem pályázunk, mivel jó a kapcsolat a városvezetéssel, és ha szükségünk van rá, mindig támogatják a rendezvényeinket. Célunk az is, hogy a színházi előadások mellett a komolyzenei koncerteket tovább vigyük, és az ifjúság felkarolása is a céljaink között szerepel. Szeretnénk elérni, hogy a szülők is tudatosítsák: ahhoz, hogy megmaradjon a magyar közösség, a magyar iskola, vagy magyar nyelvű misét celebráljanak a templomban, nekik is hozzá kell tenniük valamit.   

Megjelent a Magyar7 2019/40. számában.             

0 HOZZÁSZÓLÁS