2020. április 4., 15:25

Izlandon is felcsendült a Kis kece lányom

A sokat emlegetett országimázs talán legsikeresebb előmozdítója a magyar zene.

Liszt rapszódiái vagy Brahms magyar táncai jól megalapozták ezt a diadalmenetet, de ha a közeli múltban nézünk szét, akkor a Queen-sztár Freddie Mercury által népszerűsített „Tavaszi szél vizet áraszt” nemzetközi karrierjét idézhetjük emlékezetünkbe.

A cigánymuzsika és az operett is megtette a magáét közképünk fényesítésében. Talán kevésbé ismert, hogy a zsidó liturgikus zenének általánosan elfogadott énekévé vált a „Szól a kakas már”.

S e sorok írója maga hallotta egy honolului énektanárnőtől, hogy Hawaii polinéz őslakosainak leszármazottai, az óvodáskorú gyerekek imádják Bartók Béla koruknak megfelelő dalait, zeneszámait.

A mellékelt fotó a nyugat-izlandi Akranes kikötővárosban készült egy közelebbről nem ismertetett, családias eseményen.

A felvételen szereplő alkalmi énekkar éppen a „Kis kece lányom” dalocskát adja elő, saját anyanyelvén. A videóanyagot kommentáló írásból kiderül, hogy a dal a szigetország óvodáinak énekeskönyvében szerepel, így a kis dalárda könnyedén be tudta mutatni a produkciót.

Magának a csapatnak az összetétele is figyelemre méltó: a középpontban álló szakállas férfiúban Óttar Proppé egykori rock-énekest, későbbi reykjavíki parlamenti honatyát tisztelhetjük, a további kórustagok között helyi önkormányzati képviselők fújják a távoli közép-európai országból ideszármazott melódiát.

Legyen vonzó a példájuk!

Megosztás
Címkék