2018. november 30., 16:19

Ismét a Fölszállott a páva színpadán az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

November utolsó napján a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató különleges évadának, a Döntők Döntőjének negyedik elődöntőjében lép fel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. A nagyidaiak egyedüli felvidéki csoportként szerepelnek a néptáncegyüttesek kategóriájában, szurkoljunk nekik, szavazzunk rájuk!

il01.jpg
Médialapozó

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 1951-ben alakult, fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselése itthon és külföldön. Az együttes, amelyet Kupec Andrea és Kupec Mihály vezet, évente körülbelül 30 alkalommal lép fel, előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása jellemző. Az utánpótlást a buzitai Kelepelők, a nagyidai Apró Ilosvai és Kis Ilosvai, valamint az Ilosvai Ifjúsági csoportja biztosítja.

Az Ilosvai próbaterme hosszú éveken keresztül a község kultúrházában volt, majd amikor annak tetőszerkezete 2010 tavaszán kigyulladt, átmenetileg – ami valójában 2017 tavaszáig tartott – a helyi általános iskola tornatermében próbáltak a táncosok. Az együttes 2013-ban egy nagy projektbe kezdett, megvásárolt a falu közepén egy parasztházat, amely 2017 tavasza óta próbateremként funkcionál. A cél egy népi hagyományokat őrző multifunkciós kulturális központ létrehozása, szálláshelyekkel, faluházzal, múzeummal, kézműves szobákkal, viselettároló helyiséggel, közösségi teremmel. Ezeknek a terveknek a nagy részét már sikerült megvalósítaniuk.

A Fölszállott a páva legjobbjai között

Az együttes 2017-ben a Fölszállott a páva középdöntőjéig jutott el, az idén pedig meghívást kapott a Döntők Döntőjébe, ahol az előző évadok legjobbjai mérik össze tudásukat.

Kupec Zsófi, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes táncosa – aki egyre többet segíti a tánckart vezető szülei munkáját, részt vesz a táncosok technikájának fejlesztésében, a koreográfia készítésében – elmondta, nagy örömmel töltötte el őket, amikor megkapták a meghívást. A tánccsoport tagjainak egy próbán mondták el a hírt, s mindenki azonnal igent mondott, részt akart venni a megmérettetésen. Erre viszont csak azoknak van lehetőségük, akik beleférnek a meghatározott korosztályba. Szerencsére a csoport nagy része megfelelt a követelményeknek, sőt, az utánpótlás közül is többen csatlakoztak. „Tavaly csak az idősebbek mentek, most már az ificsoport tagjai is felkerültek hozzánk, tehát egy újabb, fiatalabb összetételű csapattal tudunk indulni” – magyarázta.

A negyedik elődöntő, amiben az Ilosvai is fellép, november 30-án lesz. Szavazni kétféleképpen lehet, de csak az elő műsor ideje alatt, 19.30 és 21.45 között. Összesen 40 szavazatot lehet leadni, 20-at SMS-ben a versenyző kódjának – a nagyidai együttes esetében a 22-es – elküldésével az alábbi számok valamelyikére: +36 20 4422 999, +36 30 4422 999 vagy +36 70 4422 999, illetve a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül, amit Google Play és az AppStore digitális áruházból lehet letölteni. Az utóbbit ajánlatos még a műsor kezdete előtt megtenni, mert a szavazás regisztrációhoz, bejelentkezéshez kötött. Ezen az úton ötpercenként lehet szavazni, az egész adásidő alatt 20 alkalommal.

Zsófi lapunknak azt is elárulta, az elődöntőben mit adnak majd elő. „Zobori lakodalmas anyaggal készültünk. Lesz menyasszony, vőlegény, meg minden, ami egy lakodalomba illik” – mondta nevetve.

Hozzátette, az Ilosvai számára egyfajta plusz erőt, lendületet adott, hogy tavaly szerepeltek a Fölszállott a pávában. „Utána úgy éreztem, hogy Nagyidán és a környező falvakban, de a szélesebb régióban is sokkal jobbal elismerik az együttest” – jegyezte meg. Mint mondta, a táncosok is nagyon sokat fejlődtek ezalatt.

Nagy lehetőség

Gőzerővel folyt a felkészülés, sokat próbáltak, rengeteget segítettek a mentoraik, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, az énekkel Nagy Myrtill segített, illetve a múlt héten a zenekar is ellátogatott a próbára, hogy jobban összecsiszolódjanak. Mindez a táncosoktól nagyon sok fegyelmet és energiát igényel, hisz mindezt munka vagy tanulás mellett csinálják. „Ez nagy lehetőség, nemcsak az együttesnek, a falunak, hanem az egész régiónak, az egész Felvidéknek” – hangsúlyozta Kupec Zsófi.

A felkészülés miatt több fellépést is le kellett mondaniuk, ugyanakkor közvetlenül a televíziós szereplést követően, december 1-jén az Ilosvai táncosai Nyíregyházára utaznak, ahol az Igrice Néptáncegyüttes jubileumi műsorában lépnek fel, a táncosok idősebb generációját pedig ugyanezen a napon Kassán, a Jumbo Centrumban megrendezendő betlehemes találkozón láthatja majd a közönség.

A legfontosabb prioritás most a Fölszállott a páva, a cél természetesen a döntőbe jutás, illetve a győzelem, ugyanakkor nem ez az egyedüli dolog, ami motiválja a táncosokat.  „Annyira jó érzés ott lenni a Pávában, nagyon jó a hangulat, én már alig várom. Rengeteg ismerőssel, baráttal találkozunk, s azon a pár napon nagyon sok, a szakmában elismert táncos van ott, számunkra fontos a véleményük, építő jellegű kritikájuk. Mindez szakmai szempontból is nagy előrelépés lehet” – mondta Kupec Zsófi.

A közönség dönt

A december első felében zajló középdöntőket követően – ahová a felvidéki fellépők közül a gellei Pósfa zenekar, a tornaljai Parapács zenekar és a gömörsídi Kovács-Benko Fruzsina Borbála már továbbjutott, a zselízi Juhász Bence Zsombor és az Ilosvai még várják a szavazatokat – a Fölszállott a páva december 21-i döntőjébe 10 produkció jut a nézők szavazatai és a zsűri szabadkártyái által. A döntőben a négy kategória győztesét már kizárólag a nézők választják majd meg szavazás útján.

il01.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.