2019. március 4., 11:40

Ipolybalog római katolikus temploma

Ipolybalog az Ipoly mente jellegzetes települése. Bolug néven 1232-ben említik először, mint a zólyomi erdőispánsághoz tartozó települést, bár templomáról közvetve már az 1100-as években is megemlékeznek.

Ipolybalog római katolikus temploma
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A templom érdekessége a torony csúcsán található magyar Szent Korona másolata. Ezt azzal magyarázzák, hogy Károly Róbert és Vencel trónviszályának idején a koronát egy éjszakán át a templomban őrizték. Ennek hitelességét még nem igazolták, ám az tény, hogy a pozsonyi Szent Márton-székesegyházon kívül ez az egyik templom, melynek tornyát a korona díszíti.

A templom román kori emlékei közé tartozik a hajó és a szentély fala, valamint a legutóbbi javításkor előkerült félköríves portálé a déli oldalon és az ablakok fragmentumai. A gótikus átalakítás kora ugyan ismeretlen, de emlékei máig megtalálhatók a templomban. Ilyen a szentély keresztboltozatának kő bordázata, melynek ívei egy egyszerű zárókőben futnak össze a mennyezeten, és ugyancsak egyszerű gyámkőben végződnek a szentély falán. A szentélyt a sekrestyétől elválasztó szemöldökgyámos ajtó is ebből a korból való, valamint mellette az egyszerű kiképzésű szentségház.

A legutóbbi restauráláskor a szentély falán a templom védőszentjét, Szent Miklóst ábrázoló gótikus falikép is előkerült, ám a szakszerű felújításra akkor nem volt pénz, ezért a festmény a mai napig a mészréteg alatt rejtőzködik.

Fotó:  Görföl Jenő

Ipolybalog római katolikus temploma
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.