2018. augusztus 8., 18:20

Hímző asszonyok sikertörténete

A Magyar Kézművesség 2018, valamint a Mátyás király és kora kézműves szemmel című kiállítás augusztus 27-ig látható a Duna Palotában. A Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely alkotásait idén már második alkalommal állították ki az országos kézműves kiállításon.

Zoboralji hímzések Budapesten
Médialapozó
Fotó: Sztruhár Izrael Diána

A Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatára több száz alkotás érkezett a Kárpát-medencéből, közel 50 művészi kézműves szakmát képviselve. A zoboraljai hímző asszonyok méltán lehetnek büszkék magukra, hiszen a neves és rangos iparművészek alkotásai mellett az ő hímzéseik is helyet kaptak.

„Idén zoboralji vászonign hímzésekből vittünk át kötényekre mintákat, mindnyájan kötényeket hímeztünk. Az összes kötény más mintájú, mindenkinek rajta van a saját ízlése, a saját képzelőereje és újragondolta a régi hímzést. Ezek a kötények már le vannak zsűrizve, a másik felén ott van, hogy a zsűri megnézte és kiállításra alkalmasnak találta” – meséli a nyitragesztei Gál Erzsébet.

Fotó:  Sztruhár Izrael Diána

A hímző asszonyok sikertörténete alig néhány éve kezdődött. Az Alsóőrsi Csipkeműhely vezetője, Szuper Bohus Judit hívta fel a figyelmüket arra, milyen népművészeti kincseket rejt a Zobor-vidék, s hogy országszerte milyen kedveltek a kézművesek körében a zobori motívumok. Az ő védőszárnyai alatt kezdte meg működését a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely.

„Nem nagyon értettük mi sem, hogy milyen értékünk van, de látni itt is, hogy a zoboraljai mintákat hányan használják, és miért is ne lehetne, hogyha nálunk is vannak ügyeskezű asszonyok, fiatalasszonyok. Idegeneknek kellett erre rávezetni minket, hogy milyen kincsünk van. Aztán kaptunk az alkalmon, néhány asszony összefogott, öt faluból vagyunk, akik összejárunk Zoboraljáról. Már második alkalommal jutottunk el ilyen nívós rendezvényre, ez már önmagában egy nagy nyeremény és siker, hogy itt bemutathatjuk a hímzéseinket” – mondja Tóth Borbála, csoportvezető, Pogrányból.

Fotó:  Sztruhár Izrael Diána

Zoboralji minták újragondolva

A műhelymunka nagyon aktív, tudjuk meg a csoport vezetőjétől. Rendszeresen találkoznak, emellett táborokba, kiállításokra járnak. Szeretnék elérni a népi iparművész címet, s ehhez 35 zsűrizett alkotással kell rendelkezniük. Jelenleg 28-nál tartanak, s bíznak abban, hogy az ősz során elkészül a maradék 7 hímzés is. Emellett a zobori motívumokat, mintákat újragondolva lakástextíliákat, táskákat, ruhákat is készítenek.

„Mivel varrónő vagyok, azontúl, hogy viseleteket varrok, a modern ruhákba is igyekszem belekomponálni ezeket a népi elemeket, hogy a mai világban is hordhatók legyenek. A zoboralji mintákat szeretem belevarrni, hogy az látható legyen honnét van” – avat bele a hímzés titkaiba a pogrányi Balkó Szilvia.

Fotó:  Sztruhár Izrael Diána

Az ünnepélyes megnyitón a zoboraljai asszonyok nemcsak kézügyességükről tettek tanúbizonyságot, viseletükkel és népdalaikkal is elnyerték a közönség tetszését.

Zoboralji hímzések Budapesten
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.