2019. március 25., 09:41

Gomba katolikus temploma

Gomba ősi felső-csallóközi kisközség. Első okleveles említése 1301-ból származik. A középkorban a Gombay család birtokolta, később több nemesi családé volt, innen a nemes előneve (Nemesgomba). A 17. században Szelepcsényi érsek a birtokosa, aki a várkastélyt is átalakította, és posztómanufaktúrát is létesített a községben.

Gomba katolikus temploma
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Temploma a 13. század közepén épült román stílusban. Téglalap alakú hajójával, egyeneszáródású szentélyével, a nyugati homlokzatból kiugró tornyával őrzi az építés idejéből való alaprajzát. 1390-ben egy oklevél plébániatemplomként említi, később a csütörtöki plébánia filiája. Alaprajzán kívül román eleme a Szűz Mária-templomnak a torony ikerablaka és a hajó keleti falába beépített vaskos kőkereszt.

1449-ben gótikus stílusban átépítették. A szentély ekkor kapta támpilléreit, és a hajó déli falába szemöldökgyámos portálét építettek. A sokszögű, kőből faragott toronysüveg és a fiatornyocskák is ebből az időből valók. Hajója síkmennyezetű, szentélye rakott boltozatú, a sekrestye keresztboltozatot kapott.

A szentély déli falán egy középkori freskótöredék látható.

Fotó:  Görföl Jenő

Gomba katolikus temploma
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.