Gomba katolikus temploma

Kovács László 2019. március 25., 09:41

Gomba ősi felső-csallóközi kisközség. Első okleveles említése 1301-ból származik. A középkorban a Gombay család birtokolta, később több nemesi családé volt, innen a nemes előneve (Nemesgomba). A 17. században Szelepcsényi érsek a birtokosa, aki a várkastélyt is átalakította, és posztómanufaktúrát is létesített a községben.

Fotó: Görföl Jenő

Temploma a 13. század közepén épült román stílusban. Téglalap alakú hajójával, egyeneszáródású szentélyével, a nyugati homlokzatból kiugró tornyával őrzi az építés idejéből való alaprajzát. 1390-ben egy oklevél plébániatemplomként említi, később a csütörtöki plébánia filiája. Alaprajzán kívül román eleme a Szűz Mária-templomnak a torony ikerablaka és a hajó keleti falába beépített vaskos kőkereszt.

1449-ben gótikus stílusban átépítették. A szentély ekkor kapta támpilléreit, és a hajó déli falába szemöldökgyámos portálét építettek. A sokszögű, kőből faragott toronysüveg és a fiatornyocskák is ebből az időből valók. Hajója síkmennyezetű, szentélye rakott boltozatú, a sekrestye keresztboltozatot kapott.

A szentély déli falán egy középkori freskótöredék látható.

Képgalériánk:
Fotó: Görföl Jenő

0 HOZZÁSZÓLÁS