2020. március 9., 09:00

Felvidéki turnén a Debreceni Népi Együttes - VIDEÓVAL

A Mátyusföldön és a Csallóközben turnézott az idén hetvenedik jubileumát ünneplő Debreceni Népi Együttes. Az együttes ifjúsági csoportja ezidáig még sosem lépett fel a Felvidéken.

Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az 1950 tavaszán megalakult Debreceni Népi Együttes ifjúsági csoportja a kora tavaszi turnéját a csehországi Brünnben kezdte, onnan érkeztek el a Csallóközbe a hétvégén. Elsőként Vásárúton és Nyárasdon adták elő produkciójukat, majd ellátogattak a mátyusföldi Alsószelibe is, ahol szintén nagy kultúrája és hagyománya van a néptáncnak és népzenének. A mátyusföldi faluban a Varsás néptánccsoport tagjai, a községi hivatal vezetősége és a helyi ALSZIK ifjúsági csoport fogadta a Debreceni Népi Együttest.

Alsószeliben Vámosi István, az együttes művészeti vezetője köszöntötte a nézőket, és ismertette a műsortervet. A táncosok Vág-Garam közi lánytánccal kezdték meg az előadást, céljuk az volt, hogy bemutassák a színpadon a jellegzetes felvidéki táncokat, de láthatott a közönség erdélyi s kárpátaljai koreográfiákat is, amelyek szintén kedvesek a népi együttes számára.

A Debreceni Népi Együttes azzal a céllal, alakult hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. Ma már a magyarok minden tánctípusa és dialektusa szerepel az együttes műsorán. Felvidéki turnéjukat Nagymegyeren, majd egy második vásárúti előadással zárták.

Csontos Anna, az ifjúsági csoport vezetője elmondta portálunknak,

ez egy rövid turné volt, nem adódott lehetőségük arra, hogy behatóbban megismerjék a mátyusföldi és a csallóközi néptánc-csoportok munkáját, de bíznak abban, hogy a közeljövőben tovább tudnak majd együttműködni és akár egy közös táncházzal is megörvendeztetni a néptánc és népzene szerelmeseit.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.