2019. október 27., 15:55

Felvidéki művész fotókiállítása nyílt meg Budapesten

"Temët åz idő minkët" címmel fotókiállítás nyílt Budapesten a Hagyományok Háza Maácz László Galériájában, október 26-án. Gyetvai Zoltán, füleki származású fotográfus műveit a Felvidék kincsei elnevezésű programsorozat keretén belül tekinthették meg az érdeklődők.

gyetvai-zoltan-6-.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Úgy érzékelem, hogy megérett az idő egy új magyar nemzetkoncepció kidolgozására, hiszen egyre növekszik azok tábora a magyar anyanyelvűek között, akik számára a magyar már csak egy nyelv

 – kezdte megnyitó beszédét Agócs Gergely, néprajzkutató. Rámutatott, hogy ezzel egyidőben egyre szűkülő, de egyre elkötelezettebb tábora alakul ki azoknak a magyar anyanyelvűeknek, akiknek a kultúrájuk is félreismerhetetlenül magyar jegyeket mutat. Agócs megjegyezte, hogy ezeket a jegyeket próbálta Gyetvai Zoltán pillanatképek segítségével tetten érni.

Az elmúlás állapotában tudta rögzíteni ezeket a jegyeket, ez a velünk együtt haladó kor sajátos fintora

– egészített ki. Kiemelte, hogy a fotókon szereplő emberek valakik voltak, nemcsak akárkik.

Ha valakik vagyunk az érték, ez a művek legnagyobb üzenete

 – fejezte be a néprajzkutató.

Ezután a művész is szólt pár szót a jelenlévőkhöz. Köszönetet mondott barátainak, akik lehetőséget nyújtottak arra, hogy ezekkel a nagyszerű emberekkel megismerkedhetett.

Életemben elég sok iskolapadot koptattam, de ezektől az emberektől, akiknek sokszor a betűvetés is problémát okozott, sokkal többet és értékesebbet tanulhattam. Nekem elismerés, hogy fényképezhettem őket, és az, hogy Önök erre kíváncsiak

– jegyezte meg Gyetvai Zoltán.

A megnyitó ipolymenti magyar néptánccal zárult.  A zenét Agócs Gergely szolgáltatta Gyetvai Júliának és Kovács Józsefnek, a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak.

A kiállítás 2019. december 7-ig tekinthető meg.

gyetvai-zoltan-6-.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.