2019. május 30., 09:55

Felújítják a galántai neogótikus kastély északi és déli tornyát

Az északi torony felújítására a város 473 000 euró vissza nem térítendő támogatást kapott az Interreg SK – HU programból, amelyhez a város 118 000 euróval járul hozzá.

galántai kastély
Fotó: Archívum

A déli torony felújítását a Kulturális Minisztérium támogatja 468 000 euróval, az összeget pedig további 26 000 euróval egészíti ki a város. Erről Peter Paška, Galánta polgármestere tájékoztatta a TASR-t.

„A déli torony a város címerében is benne van. A toronyhoz hozzáépítik azt a kétemeletes erkélyt is, amely eredetileg is ott volt, de a második világháborús bombázások következtében leszakadt. Egyúttal a Galántai Neogótikus Kastély polgári társulás is dolgozik az északi torony felújításán” – mondta a polgármester.

Hozzátette:

az északi torony felújítási munkálatainak június végéig kellene befejeződnie, a déli torony rekonstruálása pedig várhatóan október végére készül el.

A galántai neogótikus kastély a reneszánsz idejében épült. Az Eszterházy-testvérek építették 1633-ban. Galánta legjelentősebb műemlékéről van szó, amely 1993-ban vált a város tulajdonává. A kastély felújított északi szárnyát 2011-ben adták át.
Megosztás
Címkék