2021. március 11., 20:23

Esterházy János-emlékév a cserkészek szemszögéből

Esterházy Jánosra, a felvidéki magyar közösség egykori politikai vezetőjére, mártírjára emlékezik a felvidéki magyarság 2021-ben. Csémi Szilárd ,,Kismedve”, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke portálunknak beszámolt az idei emlékév szervezéséről, ugyanis a cserkészcsapatok is aktívan kiveszik a részüket az Esterházy-emlékév szervezéséből, mondhatni mozgatórugói az eseménynek.

Sörös Zoltán cserkészcsapat-parancsnok és Csémi Ildikó, a nagymegyeri Kuckó polgári társulás vezetőségi tagja
Fotó: Nagymegyeri 23.számú Arany János cserkészcsapat

A nagymegyeri 23. számú Arany János cserkészcsapat tagjai március 8-án, Esterházy halálának évfordulójának napján megkoszorúzták Esterházy János emléktábláját, amely a nagymegyeri Szent Miklós római katolikus plébániatemplom falán található. Ezt az emléktáblát 2017. október 21-én leplezte le a római katolikus egyházközség és a Csemadok helyi szervezete.

Az Esterházy János Zarándokközponttal karöltve kiállítást szeretnék rendezni, továbbá tervben van egy emléktábla állítása is, amelyet Paláston helyeznénk el május folyamán.

Nagymegyeren pedig a Fészek Ifjúsági Központtal szeretnénk egy tanösvény-táblát felállítani az Esterházy emlékév alkalmával, amelyet szintén májusra tervezünk. Minden attól függ majd, hogyan alakul a vírushelyzet a régióban, illetve mikorra készülnek el a kiállított tárgyak” – nyilatkozta Csémi Szilárd.

A vezetőképző cserkészcsapatuk Esterházy János nevét viseli, így a nyári cserkésztábor alatt még Esterházy-napot szeretnének tartani, ősszel pedig a központi megemlékezés szerves részét képeznék a cserkészcsapatok is. Az emlékév szervezésébe jobbára a tizenöt évtől idősebb cserkésztagok kapcsolódtak be, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal és szervezési készséggel.

A jelenlegi helyzetben a cserkészcsapatok sem tudnak teljes mértékben működni, ugyanis számukra elengedhetetlen a személyes kontaktus a fiatal cserkésznövendékekkel. Mindazonáltal a cserkészek az online térben is teszik a dolgukat, és hasznosan töltik mindennapjaikat.

Gróf Esterházy János Nagymegyeren is járt. 1934-május 6-án a községben megtartott népgyűlésen azt hangsúlyozta, hogy az Országos Keresztényszocialista Párt mindig az állam törvényeinek tiszteletben tartásával vett részt a politikai küzdelemben. A jövőben szintén törvényes keretek között kíván harcolni a magyar nemzeti kisebbség jogaiért. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a párt szemet hunyjon a magyarságot ért sérelmek felett. ,,Mi, akik törvénytisztelők vagyunk – hangsúlyozta Esterházy –, mindenkor rámutatunk sérelmeinkre, mert ez az orvoslás előfeltétele és útja.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.