Erősödő gyökereink az Országos Népművészeti Fesztiválon

Kaszmán Zoltán 2019. június 17., 20:03

A hőség és a forróság ellenére június 16-án, az 53. Országos Népművészeti Fesztivál zárónapján is sokan kilátogattak a zselízi Esterházy-parkba.

Fotó: Révész Csilla

A rendezvény – miként azt a fesztiváligazgató, Juhász Eszter is elmondta – valóban megmaradt egy igazi családi fesztiválnak, ahol minden korosztály az idén is megtalálhatta számításait. Ennek megfelelően a Sári patak térsége vasárnap is gyermekkacajtól volt hangos. A kastély mellett kialakított Gyermekvilágban – a Triola Gyerekház és a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia támogatásával – különböző szabadtéri (kreatív és ügyességi) játékokkal foglalhatták el magukat a legkisebbek.

Fotó: Révész Csilla

A szalmabálák között ugrándozó, vagy éppen a Szlovákiai Magyar Kézművesek Szövetségének standjainál alkotó apróságokat látva újfent bebizonyosodott, hogy a digitális világon kívül van még, ami leköti a gyermekek figyelmét.

Bárdos Gyula, Molnár Imre és Csenger Tibor Fotó: Révész Csilla

Ahogy azt a hétvége folyamán már megszokhattuk, a kastély belső udvarán a Csavar Színház tagjai várták a színművészet iránt érdeklődőket.

A szentmisét és az istentiszteletet, meg némi szusszanásnyi pihenőt követően Kiss Szilvia, Molnár Xénia és Gál Tamás invitálták be az Esterházy család korábbi kúriájának belső udvarába a mosolygó fesztiválozókat.

Fotó: Révész Csilla

Itt és most ugrik a majom a vízbe című improvizációs előadásukban a közönségükkel együtt alakították a cselekményt. A kiválóan sikerült spontán rögtönzés egy-egy momentuma a Beugró című, szituációs színházi játékokon alapuló televíziós műsor legjobb pillanatait idézte.

A kistérségi gasztrotúra ízőrzői vasárnap is finom falatokkal várták a fesztiválozókat;

a lekériek vörösboros, sörben főtt füstölt csülkös babgulyást kínáltak, a kéméndiek pedig többek között kapros túróslepénnyel és tradicionális almáspitével kedveskedtek a kastély mellett elhaladóknak.

a Háromszéki Táncegyüttes Fotó: Révész Csilla

A délután során a nagyszínpad első fellépője az a bolgár Folklore Dance Ensemble Magic gyermek néptáncegyüttes volt, amelynek tagjai már a szombati műsorfolyamban is feltűntek. Őket Szlovákia egyetlen ruszin kisebbségi néptáncegyüttese, a Ruthenia váltotta. A 2010 elején alakult folklórcsoport a ruszin nemzeti kisebbség reprezentálásának céljából jött létre annak a Peter Štefaňáknak a jóvoltából, akit a múlt hétvégén választottak meg a Szlovákiai Ruszinok Kerekasztala elnökének.

a Háromszéki Táncegyüttes Fotó: Révész Csilla

A Rutheniát a Sepsiszentgyörgyről érkező, 1990-ben alakult Háromszéki Táncegyüttes követte. Vágják az erdei utat című folklórelőadásuk egy „keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a Küküllő-menti, a Sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben”.

A fesztivál a Nemes Szilvia által rendezett ünnepi gálaműsorral zárult,

melyben a Szabó Mátyás prímás vezette Gereben zenekar kíséretében közreműködtek a hétvége folyamán is fellépő táncegyüttesek. A Szőttes nemrég elhunyt szervező-titkára, Reicher Gellért emléke előtt tisztelgő műsorba többek között Vörösmarty Mihály Szózatát, Radnóti Miklós Nem tudhatom… és Berzsenyi Dániel A táncok című költeményét is belefoglalták.

Juhász Eszter és Peter Štefaňák Fotó: Révész Csilla

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Kisebbségi Kulturális Alap, a Művészetekért Alap és a Tiszta Forrás Alap támogatását magáénak tudó programsorozat idén is a Csemadok Országos Tanácsának, a Csemadok zselízi alapszervezetének és Zselíz város önkormányzatának köszönhetően zajlott.

a Ruthenia Fotó: Révész Csilla

„A fák a vihar ellen a gyökereikkel védekeznek. Én azt hiszem, hogy ezek a gyökerek (amelyek itt három napon keresztül megerősítést kaptak) a mi hagyományaink, a mi értékeink, a csodálatos örökségünk.

Képgalériánk:
a Ruthenia Fotó: Révész Csilla

A mi gyökereink kibírják a viharokat. Azért fontos, hogy ennyien összejöjjünk, hogy egymást erősítsük, hogy ha ránk zúdulnak a viharok, akkor meg tudjuk állni a helyünket…” – fogalmazta meg a Pozsonyi Magyar Intézet volt igazgatója, Molnár Imre. Ha a fesztivál igazgatóján, Juhász Eszteren múlik, akkor a zselízi városi park még sok-sok évig ad otthont az Országos Népművészeti Fesztiválnak. És a gyökerek tovább erősödnek majd…

0 HOZZÁSZÓLÁS