2019. március 8., 18:34

Élő történelem-mozaikok az Ung-vidékről

A Nagykapos és Vidéke Társulás valamint  a komáromi székhelyű TANDEM nonprofit szervezet közös rendezésében került sor  a héten  a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban az Életmesék sorozat hatodik, Ung-vidéki darabjának bemutatójára. A csallóközi, gömöri, nógrádi, pozsonyi és Szenc környéki, valamint a bodrogközi beszélgetések után látott napvilágot ez a kötet  Molnár Kriszta és Szendi Tünde szerkesztők jóvoltából. A cél ezúttal sem változott: az élettörténeti interjúkon keresztül összekapcsolni a nemzedékeket, ezzel is színesítve a szlovákiai magyar társadalmi emlékezetet.  

lakatos-denisza-fotoja.jpg
Médialapozó
Fotó: Lakatos Denisza

A beszélgetések 2018 júniusában készültek Ung-vidék 15 településén 38 idős emberrel. A legfiatalabb ripotalany 63, a legidősebb pedig 93 éves volt ekkor. Többszáz oldalnyi anyag született, amelyeket a szerkesztők fonetikusan jegyeztek le, úgy, ahogyan az adott mesélő használja a nyelvet. Ebből a terjedelmes anyagból válogatták ki végül azokat, amelyek az egyén és a társadalom szempontjából fontos mérföldkőnek, fordulópontnak számítottak, betekintést engedve ezzel a régió XX. századi mikro- és makrotörténelmébe. Szóba került többek között az abarai vár, Dobó István, a zsidók elhurcolása, Szelmenc kettészakítása, a málenykij robot....

A riportok készítői továbbra is arra akarják ösztönözni a fiatalokat, hogy otthon is kezdeményezzenek hasonló beszélgetéseket, mert általa betekintést nyernek  nemcsak saját családjuk, hanem közösségeik múltjába is. Ez a tudás pedig hozzájárul önmaguk jobb megismeréséhez és megértéséhez is. Örvendetes lenne, ha az elmesélt múlt az oktatásba is beépülne, hiszen élményalapúvá, személyesebbé tenné azt, segítve a miértek  megértését és rögzítését.

A jó hangulatú beszélgetés iránt jelentős volt az érdeklődés, több nyilatkozó is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Sok faluból a polgármesterek is eljöttek, hogy rendeljenek a kötetből, mert méltónak érzik arra, hogy a településükre érkező vendégeknek ajándékozzanak belőle egy-egy példányt.

A TANDEM továbbra sem tétlenkedik, következő kötetüket a zoboraljai beszélgetésekből fogják összeállítani.

A kötet fedőlapja
Fotó:  Zsebik Ildikó
A kötet fedőlapja

 

lakatos-denisza-fotoja.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.