2020. május 8., 08:07

Elhalasztják a VII. Palóc Világtalálkozót

Idén első alkalommal tartották volna felvidéki helyszínen a Palóc Világtalálkozót. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet azonban ezt nem teszi lehetővé, így a szervezők kénytelenek voltak jövőre halasztani a rendezvényt. 

img_2655-jpg
Fotó: Virsinszky Tamás

A Tar Lőrincz Baráti Kör és Közhasznú Egyesület 2013 óta mindig más településen szervezi meg az eseményt, amelyre tavaly a Nógrád megyei Bárna községben került sor. 2020-ban a világtalálkozó rendezésének jogát a Nagykürtösi járásban található Ipolyszécsényke község nyerte el. 

A főszervezők (a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, a Tar Lőrinc Baráti Kör és Ipolyszécsényke Község Önkormányzata) közölték, hogy a jelenlegi járványhelyzet miatt a VII. Palóc Világtalálkozót az eredeti időponthoz képest egy év halasztással, 2021. július 30. és augusztus 1. között rendezik meg, a helyszín változatlan marad. 

A Palóc Világtalálkozó tulajdonképpen egy összművészeti fesztivál, amely kulturális hidat képez a magyarországi és a határon túl élő palócok között. A rendezvény célja, hogy összefogja a palócságot, és bemutassa e népcsoport kultúrájának sokszínűségét, ezáltal is erősítve identitását. 

A programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotóművészet, a hagyományápolás és a kézművesség egyaránt. Az esemény keretén belül osztják ki a Szeder Fábián-díjat, valamint a Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért díjat. Az elismeréseket azoknak adják, akik a legtöbbet dolgoznak a palócság megmaradásáért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.