2018. szeptember 17., 19:58

Csiszolatlan gyémántok - hazai kézművesek munkáit láthatták Füleken

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia szeptember 14-16. között első alkalommal rendezte meg a „Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018” című kiállítását a füleki vár Bebek-tornyában.

kezmuvesek6.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia ez év áprilisában hirdette meg pályázatát a kiállításon való részvételre. A szervezők céljai között szerepelt a felvidéki kézművesek alkotókészségének serkentése, illetve, hogy méltó fórumot teremtsenek a szakmai tapasztalatcserére és a bemutatkozásra.

Jámbor Mónika, a Szlovákiai Magyar Kézművesek Szövetségének elnöke portálunknak elmondta: a szövetség létrejötte nagy előrelépést jelent a hazai kézművesek számára, hisz ezidáig nem létezett ilyen szervezet. „A kiállítás előzménye az az Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében elnevezésű rozsnyói konferencia volt, melynek keretében megalakult maga a szövetség is. Ide érkeztek be a szebbnél-szebb alkotások, melyeket szakmai zsűri értékelt”- nyilatkozta.

Török János zsűritagként vett részt a munkában. Azt mondja, megtiszteltetés volt számára a felkérés. „Az értékelés során a zsűri véleménye nem kimondottan kritikai jellegű volt, hanem építő szándékkal segítette azok munkáját, akik részt vettek. Bízunk benne, hogy tanácsainkat egyfajta szakmai iránymutatásnak tekintik az alkotók, mivel sok a csiszolatlan gyémánt itt, a Felvidéken, akik drágakövekké válhatnak”- hangsúlyozta.

Illés Vanda a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának osztályvezetőjeként vett részt az elbírálásban. „Ez a pályázat nagyon jó lehetőség a kézműveseknek arra, hogy bemutatkozzanak, a nagyközönség is megismerje a munkáikat. Ezért is gondoltuk, hogy azzal is támogatjuk őket, ha a szakmai tudásunkat adjuk. Elmondhatom, hogy nagyon magas színvonalú tárgyakat láthattunk a zsűrizés folyamán, és nagyon sokféle szakágban jelentkeztek az alkotók”- közölte az osztályvezető.

Füleken mintegy 28 kézműves alkotását tekinthették meg az érdeklődők. A hímzésektől kezdve, a mézeskalácson, a fonott kosarakon, a gyöngyékszereken, a faragásokon keresztül, egészen a különféle tojásdíszítési technikáig, sokféle szépséget lehetett megcsodálni.

„A kiállítás elsődleges célja az volt, hogy irányt mutasson és lehetőséget kínáljon fel az amúgy is alkotó kézműveseknek. Azt tapasztaltuk itt a Felvidéken, hogy nagyon sok értékes ember dolgozik, de vannak olyan vonalak, amelyeket nem lenne szabad követni. Nézetünk szerint a népművészet nagyon kiforrott dolog, és ennek a művészeti irányzatnak a lehetőségeit egy kiállítás mutatja be a legszebben”- tudatta Benko Pál elnökségi tag.

A kiállításon képviselték magukat a Motolla Kézműves Kör, a Gömöri Kézművesek Társulása, és a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely tagjai is. Balko Szilvia, a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely tagja hímzett párnákkal, ingekkel, terítőkkel mutatkozott be. Popovics Judit, a Motolla Kézműves Kör tagja pedig az ősi textilkészítési technikával, nemezeléssel készített mellényeket, kalapokat. Mindketten egyetértettek abban, hogy a szakemberek véleménye nagyban hozzájárul további fejlődésükhöz.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetségnek jelenleg mintegy 30 tagja van, de folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Így jövőre valószínűleg még több egyedi alkotást láthatunk tőlük, hisz a szervezők a seregszemléből hagyományt kívánnak teremteni.

Fotó:  Szvorák Emese

kezmuvesek6.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.