2024. február 12., 12:11

„Bőgve” temetik majd a bőgőt, Ekecsen

A Kuttyomfitty Társulat Ekecs község önkormányzatával közösen hatodszor szervezi meg a húshagyókeddi vigadalmat 2024. február 13-án, 18 órai kezdettel a helyi kultúrházban.

bogotemetes-ekecsen-01
Galéria
+15 kép a galériában
Búcsú a „halottól”
Fotó: Polák Csilla

Azokban a községekben, amelyekben annak idején volt zenekar, amely bizonyos alkalmanként a talpalávalót húzta (a legtöbbször cigánybanda), ott rendszerint a farsangi bőgőtemetés szokása is megvolt. Nem volt ez másképpen a Csallóközben sem. Sok helyütt rendeznek ilyet a mai napig, újjáélesztették a régi szokást, ami lényegében a télűző halottas játéknak az egyik variánsa. Farsang idején, főleg a végéhez közeledve, nem szégyen dőrének (lásd: dőrejárás) lenni, sőt egyenesen kívánatos. Ekecsen legutoljára az ötvenes években rendeztek bőgőtemetést, az idősebbek még a mai napig emlékeznek rá.

2018-ban aztán Polák László polgármester javallatára felélesztették ezt a népszokást. Dobsa Tamásnak, a Kuttyomfitty Társulat mindenesének sem volt ez ellenére, sőt, párjával, Dobsa Fodor Mónikával ők is gondolkodtak már ilyesmin, így a „vágyvektorok” egymást erősítve mutattak a megvalósítás irányába.

bogotemetes-ekecsen-02
Sírva fakadnak az asszonyok
Fotó:  Polák Csilla
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 2016-ban szerettük volna megszervezni, de úgy alakult, hogy végül 2017-ben valósult meg először a rendezvény”,

mesélte Tamás, aki felelevenítette, hogy a korábbi bőgőtemetéseken a Pósfa és a Bicskás zenekarok is szerepeltek. A Covid miatt 2021-ben illetve 2022-ben ez a mulatság is elmaradt, tavaly azonban már ismét sikerült megrendezniük. Mostanában a Pántlika zenekar szolgáltatja a talpalávalót, így lesz ez most kedden is, de természetesen a Kuttyomfitty Társulat és az Ekecsi Népdalkör is fellép. Jegyek az ekecsi könyvtában (kniznica@okoc.sk ill. +421 915 983 966) kaphatók és nemcsak a helybelieket várják, hanem bárki jelezheti részvételi szándékát. A szolid belépő ellenében nemcsak jót lehet mulatni, de egy tányérnyi disznótoros is elfogyasztható.

bogotemetes-ekecsen-03
Mindenki jókedvűen nótázik
Fotó:  Polák Csilla
Ravasz Jenő és a családja muzsikás cigányok, akik annak idején többek között ezeken a mulatságokon is játszottak, s Jenő bácsi harmonikán a mostani népi zenekarhoz is csatlakozik majd. A bál nagyjából hat órakor kezdődik, s én, mint házigazda vagy »bálgazda«, fogadom a vendégeket, majd a polgármester úr köszönti őket. Ezután táncolunk egyet Mónikával, majd elindul a muzsika és a helyi népdalkör is nótázik. Az ilyesmi általában táncba hajlik, s a disznótoros lakoma után, este nyolc tájban kivonulunk szépen az énekkarral, zenészekkel az egyik kisebb terembe, ahol elkészítjük a bőgőt, majd behozzuk egy nagy, fehér abrosszal letakart asztalra”,

avatott be a bőgőtemetés részleteibe Tamás.

bogotemetes-ekecsen-05
Búcsú a „halottól”
Fotó:  Polák Csilla

A „halott”, azaz a bőgő rendesen fel van ravatalozva gyertyákkal. Közben az asszonyok fölveszik a kendőket meg az egyéb kellékeket. A kultúrház közepén aztán végleg elköszönnek a „halottól”. A szertartáshoz meg van írva egy szöveg, amelyben a bőgő elbúcsúzik a falu népétől, majd Tamás, mint pap, tréfásan, rímbe szedetten felsorolja a falu családjait. A Lehullott a rezgő nyárfa ezüst színű levele kezdetű nóta zenei kíséretére és dallamára elindul a gyászmenet.

bogotemetes-ekecsen-08
Indul a gyászmenet
Fotó:  Polák Csilla
Én megyek elöl, mint pap, utánam viszik a bőgőt, aki mögött a bőgős lépdel, majd a zenekar és a többiek”,

folytatta Tamás. Kilépve az épületből, a kultúrház előtt vagy az udvaron, egy biztonságos helyen aztán elégetik a bőgőt. Akkor minden évben új bőgő készül-e, kérdeztem Tamástól. Erről persze szó sincs, mivel egy jól időzített pillanatban, hogy a vendégsereg ne lássa, az igazi bőgőt kicserélik egy stilizált makettre, amely aztán kedvére lángolhat. Közben a jelenlévők olyan papírfecniket dobálnak a lángok közé, amelyekre előzőleg ráírták nem kívánatos dolgaikat, azaz hogy mitől kívánnak megszabadulni. Bízzunk benne, hogy sikerül...

bogotemetes-ekecsen-09
Amikor a medve táncoltat
Fotó:  Polák Csilla
bogotemetes-ekecsen-01
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.