2018. október 22., 10:07

Bodrogszög romtemploma

Bodrogszög egy kis település közvetlenül a Bodrog partján. A falu eredetileg azon a helyen épült, ahol ma romtemploma áll. A későbbi árvizek elől a falu a Bodrogtól távolabb költözött, mára csak a temploma maradt az eredeti helyén.

Bodrogszög romtemploma
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A Szűz Mária szülei, Szent Joachim és Szent Anna tiszteletére emelt templomot a 13. század utolsó harmadában építették késő román, kora gót átmeneti stílusban. Szentélye egyenes záródású, hajója téglalap alakú. A szentély rakott boltozatú, hajója sík mennyezetű volt. A diadalív nyomott csúcsíves, a nyugati oldalon lévő portálé is, akárcsak a szentélyből a már lebontott sekrestyébe vezető ajtó. A szentély falában rézsűs román ablakkeret és félköríves, szintén román ablak is található. A szentségház kora gótikus, szamárhátíves. A szentély falán egy freskótöredék is fennmaradt.

A templomot 1907-ben végleg bezárták, az évszázad folyamán állaga teljesen leromlott. Legújabban tetővel fedték, amely állagának védelmét szolgálja csupán.

Bodrogszög romtemploma
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.