2022. december 20., 16:12

Betlehem Nyárasdon - KÉPEKKEL

Nyárasdon az adventi időben már évek óta szorgos emberek jelennek meg a községháza előtti téren, és egy fedett kis építményt állítanak fel. Ide kerül aztán a betlehemi jelenet a fából gondosan kifaragott Szűz Máriával, Szent Józseffel, a három napkeleti királlyal és természetesen a középpontban a kis Jézussal.

betlehem-nyarasdon5
Médialapozó
Betlehem Nyárasdon
Fotó: Lacza Gergely

Az idén sem volt ez másként, de aki tavaly látta, az ugyancsak meglepődhetett, hiszen most újabb „szereplőkkel” gyarapodott a képzeletbeli istállóbelső. Az idén már három bárányka is „őrzi” a kisded álmát.

A jelenet készítője a nyárasdi Nagy Csaba gépkocsivezető, aki szabad idejében elsősorban fafaragással foglalkozik, emellett a Sarló 82 nevű helyi citerazenekar tagja is.

A fafaragás már gyermekkorában érdekelte, de igazából csak 2011-ben kezdett el vele foglalkozni. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet oldalán azt is megtudhatjuk, hogy Csaba kezdetben Csicsói Nagy Gézától kért tanácsokat a fafaragás fortélyaival kapcsolatban. Kezdetben nem gondolt arra, hogy a szobrai másokat is megérinthetnek, és művészi értékkel bírnak majd. Az első nyilvános kiállítása a község kultúrházában volt, s a kiállítás után többen megkeresték, különböző témájú szobrok elkészítésére ösztönözték.

betlehem-nyarasdon2
Betlehem Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely

A Betlehem elkészítésével a helyi önkormányzat felkérésére kezdett el foglalkozni még 2015-ben. Természetesen sok mást is készít, elsősorban szakállas fejeket, különböző kedves vagy komikus figurákat, de barátoknak vagy megrendelésre elkészített már néhány „házi Betlehemet” is. Önkifejezésének eszközeit, a szakállas embereket azonban tovább faragja, és a portáján helyezi el őket az összegyűjtött régi mezőgazdasági szerszámokkal, valamint a kamionos időszakát idéző hatalmas kőhalommal (ahol járt, hozott magával egy-egy szikladarabot vagy követ), emlékeztetőül a természet sokszínűségére.

asztali-betlehem
Asztali betlehem
Fotó:  internet

Az idén felállított Betlehem kapcsán azért nem titkolta rosszallását sem. A főúton elhaladó járművek vezetői elvileg rálátnak ugyan az építményre, de sejtelmük sincs róla, hogy mi lehet az. Ráadásul most annyi zöld fenyőággal „díszítették fel” az előteret, hogy aki szemügyre szeretné venni, annak egészen közel kell mennie a képzeletbeli istállóhoz, noha korábban jól kivehető volt a tér távolabbi sarkából is. De ez inkább a munkájára méltán büszke alkotó csendes bosszankodása, hiszen a díszítők jó szándékát kétségbe vonni badarság lenne. Ha minden igaz, Nagy Csaba jövőre újabb jószágokkal is megajándékozza a nyárasdi betlehemet.

betlehem-nyarasdon3
Betlehem Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely
a-citerasok-kozott
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.