2021. május 28., 19:22

Az oroszvári kastély titkai: Lady Charlotte és a két Manó

A betléri Andrássy-kastély gyűjteményében található egy olajfestmény, amelyen egy csodaszép hölgy látható. Ki volt ez a titokzatos szépség, és milyen szálak kötik az oroszvári és betléri kastélyhoz?

oroszvári kastély
Fotó: TASR

Gróf Zichy-Ferraris Emánuel, becenevén Manó, Magyarország egyik legismertebb arisztokrata családjában született. Sógora nem volt más, mint a nagyhatalmú Metternich kancellár, akinek Manó lánytestvére, Zichy-Ferraris Melanie volt a harmadik felesége.

A gróf Felvidéken többek között arról ismert, hogy ő volt az oroszvári kastély építtetője, amelyet „magyar Windsor”-nak is szokás nevezni. Zichy Manót vidám, jó kedélyű emberként ismerték, de kedélyessége mögött egy szomorú szerelmi történet húzódik meg, amely szorosan összekapcsolja Oroszvárat és Betlért.

A betléri Andrássy-kastély gyűjteményében található Francis Grant, a számos angol arisztokratát megörökítő portréfestő olajfestménye, amelyen egy csodaszép fiatal nő látható. A romantikus tájháttér előtt jelenik meg az ábrázolt hölgy, finom arcvonásokkal, elegáns hófehér ruhában.

charlotte_strachan
Lady Charlotte Strachan Francis Grant festményén (Forrás: Wikipédia).
Fotó:  Wikipédia

A titokzatos hölgy Lady Charlotte Strachan, Zichy-Ferraris Emánuel felesége, akinek állítólag a gróf a romantikus hangulatú oroszvári kastélyt építette. Lady Charlotte és Manó kapcsolata azonban korántsem volt boldog avagy mesébe illő. Kapcsolatukba Katona Csaba nyújt részletes betekintést az Akik nem illettek egymáshoz: Charlotte Strachan és Zichy-Ferraris Manó házasságának tragikus története (Moson Megyei Műhely, 2012-2017) című tanulmányában.

Akik nem illettek egymáshoz

Nem tudni pontosan hol és milyen körülmények között ismerkedett meg gróf Zichy-Ferraris Emánuel a jómódú angol admirális, Richard John Strachan báró meseszép leányával. Lady Charlotte széles körökben ismert volt, szoborszerű szépsége számos férfit elvarázsolt akkoriban. Állítólag Erkel Ferenc neki ajánlotta készülő, Bátori Mária című operáját.

Az angol lady csodálói közül nem volt kivétel Zichy-Ferraris gróf sem. 1837-ben házasodtak össze, ám a frigy végül balul sült el. Már a házasságkötés után akadt olyan magasrangú politikus, aki „furcsa esetnek” nevezte Zichy-Ferraris Manó és Lady Charlotte egybekelését, és ezzel talán a feleség zűrzavaros családi hátterére célzott.

Ugyanis már Lady Charlotte édesanyjáról is rosszhírű pletykák terjedtek. A nemesi családból származó Louisa Dillonról azt híresztelték, hogy magas társadalmi státusza ellenére igencsak szabados életvitelt folytatott. Több gúnymetszett is fennmaradt, amelyek Louisa Dillont ábrázolják, amint éppen rajtakapják, hogy férjes asszonyként hol férfiakkal hol nőkkel enyeleg. Ez alapján valószínű, hogy a nő „kapcsolatai” széles körben ismertek voltak, sokan nem nézték jó szemmel és botrányosnak tartották. Louisa Dillont egyes forrásokban becstelen, gyalázatos (infamous), avagy szégyentelen, szemérmetlen (shameless) jelzőkkel illeték.

zichy_mano
Gróf Zichy-Ferraris Emánuel.
Fotó:  Wikipédia

Valószínű azonban, hogy Zichy-Ferraris Manó igenis szerette Lady Charlotte-ot még családi háttere ellenére is. Moson vármegyeibirtokán, Oroszváron (ma Pozsony városrésze) 1841–1844 között egy angol stílusú kastélyt emeltetett, amellyel állítólag szépséges feleségének akart kedveskedni, hogy Oroszváron is otthon érezhesse magát. A rezidenciát pontosan úgy rendezte be, mint amilyenben felesége Angliában lakott. A pompás kastély ezért később joggal kapta a „magyar Windsor” elnevezést.

A fiatal házaspár élete azonban a romantikus és meseszép szerelmi fészek ellenére nem volt boldog. Egy másik magyar arisztokrata felbukkanása tragikus irányba terelte a házaspár életét.

Andrássy Gyula gróf testvére, a szintén Manónak becézett Andrássy Emánuel volt az a személy, aki a Zichy-Ferraris házaspár életét fenekestül felforgatta. A szemrevaló Andrássy sokkal közvetlenebb és oldottabb személyiség lehetett Zichy-Ferraris grófnál, talán ez varázsolhatta el a Ladyt, aki őrülten beleszeretett a nála fiatalabb Andrássyba. Szintén nem ismert, pontosan hol és mikor ismerkedett meg a fiatal Andrássyval, de akadnak olyan híresztelések is, miszerint éppen Oroszváron találkoztak először.

Andrássy Manó nagy világutazó hírében ált. Már fiatal korában bejárta Nyugat-Európát, Spanyolországot, megfordult Észak-Afrikában, Marokkóban, de járt Kelet-Indiában (Bengália, Ceylon, Jáva és Kína) is. Úti kalandjairól írásokat is közölt a korabeli lapokban. Sőt, ezekhez maga készítette a rajzokat és illusztrációkat, Manó ugyanis autodidakta festőművész is volt (e téren változatos életművet hagyott hátra, karikatúrái pedig országszerte ismertek voltak).

Lady Charlotte-ot olyannyira megbabonázta a fiatal magyar gróf, hogy nem is igyekezett palástolni szerelmét, kettejük viszonya így hamar lelepleződött. Maga Széchenyi István gróf több levelében is felháborodva nyilatkozik a kapcsolatról és Lady Charlotte viselkedéséről. Egyik levelében arról ír, hogy Oroszvárra érkezve ott találták Andrássyt, aki „oly jó mindenkihez - miért ne volna Charlotte-hoz is!”. Máskor arról számol be, hogy hangosan „megsértette ezt a csirkefogót”, amikor ismét a ladynél találta a grófot. Majd 1848 májusában már Széchenyi teljesen konkrétan fogalmaz: „Charlotte-nál…Üzérkedik az Andrássyjával, fényes nappal!”

oroszvar
A Zichy-Ferraris házaspár élete nem volt boldog az oroszvári kastélyban (Forrás: emlékhelyek.csemadok.sk).
Fotó:  emlekhelyek.csemadok.sk

Az asszony tehát nyíltan felvállalta, hogy a fiatal Andrássy szeretője lett, aki akkoriban még nőtlen volt. Lady Charlotte nagyon szerelmes volt, de Andrássy Manó inkább távoli országba való kalandútjait részesített előnybe az asszony társasága helyett. A lady ezért állítólag szintén útra kelt, és követte a férfit a távoli országokba, de nem sok sikerrel, ugyanis Andrássy Manó mindinkább távolodni kívánt az asszonytól.

Lady Charlotte hűtlensége miatt megromlott a házassága, majd végül a feleség és a férj is lépéseket tettek a válás felé. A válás folyamata sem zajlott békésen, az angol lady ugyanis azt követelte Zichy-Ferraris gróftól, hogy egy jelentős összeget fizessen neki vissza. Azt állította, hogy hatalmas összegű hozománnyal érkezett a házasságba, amelyet most kér visszafizetni.

andrassy_mano
Andrássy Manó (Forrás: Wikipédia).
Fotó:  Wikipédia

Ennek kapcsán némely forrásban olyan információkat is találni, hogy Lady Charlotte sosem kedvelte az oroszvári kastélyt, és nem is nagyon szeretett Oroszváron tartózkodni. Egyenesen haragudott férjére, hogy mivel az nem rendelkezett kellő anyagi háttérrel, így a feleség hozományából fordított hatalmas összeget ennek a rezidenciának a felépítésére. A válóper végül kompromisszummal ért véget. Zichy-Ferraris Manó azonban többek között az oroszvári és csúnyi birtokaitól is kénytelen volt megválni, hogy az asszonynak kitudja fizetni az évi évjáradékot.

Lady Charlotte immár szabad és független asszony volt, aki boldogan újságolta el szeretőjének,  hogy elvált, így már semmi nem áll útjában szerelmüknek. A kalandor Andrássy azonban nem kívánta függetlenségét feladni és feleségül venni az angol hölgyet. A nő az elutasítást nehezen viselte, egyes híresztelések szerint ez is volt az oka annak, hogy nagyon fiatalon, mindössze 36 évesen kiivott egy mérget tartalmazó üvegcsét.

Pár évvel később, 1855-ben, Andrássy Manó házasságot kötött Pálffy Gabriellával, házasságukból hét gyermek született. Zichy-Ferraris Manó viszont sosem nősült meg újra. Felesége halála után Somlószőlősre költözött, ahol az oroszvárihoz hasonló, de kisebb kastélyt építtetett magának.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.