2021. szeptember 9., 08:16

Az értékekről szakszerűen – Felvidéki Értéktárak Találkozóját tartották Csicsón

Harmadik alkalommal rendezték meg a Felvidéki Értéktárak Találkozóját, ezúttal a csicsói kultúrház nagytermében. A rendezvény célja volt, hogy a különféle települések képviselői bemutassák azon értékeket a nagyérdeműnek, amelyek fokozatosan válnak az értéktár részévé, valamint értéksétát tartottak, hogy interaktívan bemutassák a csicsói értéktár egy részét.

Csicsói Értéktár konferencia
A Felvidéki Magyar Értéktár jóvoltából kialakított társasjáték bemutatása
Fotó: Reczai Lilla

Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottságának elnöke és Bödők Károly alelnök voltak a konferencia házigazdái, amelynek előadásai között elhangzott többek között a hetényi Értéktár öt évének bemutatása (Villa Heten Polgári Társulás és a Tarczy Lajos Alapiskola képviselőivel), valamint a csilizközi értéktárak alakulása (Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella bemutatásában), majd Beke Sándor tolmácsolásában a komáromi szekeresgazdák ruházatáról és a bandériumról hallhatott a közönség. A Rozsnyó és Vidéke Értéktár helyzetéről Beke Beáta adott hírt.

Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, illetve Pető Péter, a a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke és megyei alelnök.

A Huszár László által megálmodott és kialakított Felvidéki Értéktár adatbázisának újabb változatáról is szó esett.

Csicsói Értéktár konferencia
Bödők Károly
Fotó:  Reczai Lilla
A Felvidéki Értéktár Bizottsága azon munkálkodik, hogy a polgárok segítségével még több értéket tudjon az adatbázisba feltölteni,

mert a mobilapplikáció segítségével már ez is működik. A digitális világ pedig mindenképpen tovább fog élni” – mondta el Bödők Károly, a Felvidéki Értéktár Bizottságának egyik alelnöke, aki a konferencián élőben mutatta meg a mobilapplikáció használatát és az újabb funkciók működését.

Csicsói Értéktár konferencia
Fotó:  Reczai Lilla

Szanyi Mária a Kincskereső diákprogramot mutatta be,

amelynek lényege, hogy a diákok tízperces előadásokat tartanak a lakhelyük nevezetességeiről, idősebb személyiségeiről, így a ,,mindennapi hősök” (akikről a diákok beszéltek) elismerésben részesültek a Kincskereső Tájegység Értéktár jóvoltából. 

Ők vehették át az elismeréseket: Ancsi néni Andódról, Győry Szilveszter rózsanemesítő Kassáról, Kohút Milan birkózó/edző Madarról, Nagy Géza fafaragó Csicsóról és Zsok Gizella Bátorkesziről.

Rancsó Andrea a díjak átadása után hozzátette, hogy gyakran elfeledkezünk a mindennapi dolgos emberekről, akik csupán csak teszik a dolgukat. "Nem vesszük észre a megélt szerelmeket, a bátran és méltósággal kiállt szenvedéseket. Pedig ez adja meg egy ember értékét, mert a múltból vezethető le, így eltörölhetetlen".

Csicsói Értéktár konferencia
Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője és Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottságának elnöke
Fotó:  Reczai Lilla

Az értékmunkafüzetek az oktatásban című programpontban bemutatták Bátka és környéke munkafüzetét.

A továbbiakban kihirdették a Felvidéki Értéktár Bizottságának 2021. május 21-én megtartott ülésén kinyilvánított elismerések várományosait.

A Felföldi Dalia Iskola tevékenységét a kulturális értékek közé sorolta a bizottság, így a díjat Kopecsni Gábor vette át, aki az iskola alapítója és vezetője egyben. Ugyancsak elismerésben részesült Majoros Jácint és Nagy György, akik a Gömöri Kézművesek Társulását képviselik, valamint a Felvidéki Kézműves Szövetség meghatározó személyiségei. 
Csicsói Értéktár konferencia
A kiállítás egy része
Fotó:  Reczai Lilla

Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke portálunknak azt nyilatkozta,

az értéktáraknak – határoktól függetlenül – a legfőbb célja az identitásépítés korosztályokon és tereken át.

"Az értékeinket egyrészt át kell mentenünk a múltból, mert az identitásunkat meghatározza – ez nemzet tekintetében lehet a magyarságunk, lehet tájegység-identitásunk, s lehet a kisebb településeinkhez való identitásunk –, másrészt meg a lokális identitást is ki kell építenünk. Ezen a napon megtudtuk, hogy a felvidéki települések értéktára bővült, fokozatosan növekszik, s ez a mozgalom, még ha nincs is belefektetve rengeteg pénz, működik” – nyilatkozta Pető Péter.

Széchenyi István idézettel zárta le a beszélgetésünket Pető: "tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”.

A konferencia ideje alatt a járásban található különféle települések jeles személyiségének kézműves termékeit járhatták körbe és vásárolhatták meg az érdeklődők. 

A Jolán panzióból pedig a konferencia és az ebéd végeztével a résztvevők értéksétára mentek, hogy élőben is megtekinthessék Csicsó főbb nevezetességeit. Bödő Judit, a Csicsói Értéktár alapítótagja mutatta be a református egyház életét, a katolikus templomnál Nagy Edit mesélt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.