Az érték, mint jövő

2020. szeptember 17., 14:38
Reczai Lilla

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Közművelődés és érték címmel konferenciát szervezett a nagymegyeri Plauter kúriában.

Fotó: Reczai Lilla

A konferenciát Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottságának alelnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket.

A Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztérium Nemzetiségi Osztályának igazgatója, Kocskovics Gabriella, a Pozsonyi Magyar Intézet kulturális tanácsosa, Venyercsan Pál, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Fekete Irén, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Fodor Attila, a Csemadok regionális alelnökei, Mézes Rudolf, Balogh Gábor, a Magyar Közösségi Párt elnöke, Forró Krisztián, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Huszár László és a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke, Gubík László is részt vett a konferencián.
Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Varga Péter a FÉB alelnöke

Varga Péter bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyar közművelődés szerves részét képezi a magyar kultúránknak és hagyományainknak. Visszatekintett a ’80-as évek jeles táncház- és színjátszómozgalmaira, amelyek fontossággal bírtak a Felvidéken, s amelyeknek mind a mai napig létjogosultsággal kell rendelkeznie. Hiszen ezeket

az értékeket meg kell őrizni és tovább kell adni a jövő generációjának, hogy ne vesszenek feledésbe.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Szabó Csilla drámapedagógus

Szabó Csilla, a Duna Menti Tavasz válogató szakembere, a konferencia első blokkjának első előadója arról beszélt, milyen hiányosságai vannak a felvidéki báb-és színjátszócsoportoknak (illetve a nagy színjátszó és bábfesztiváloknak a Felvidéken), azon belül is hogyan tudnának segíteni szakképzett drámapedagógusok a különféle csoportoknak, illetve milyen lehetőségeket kellene biztosítani a fejlődésük érdekében, hogy metodikalag magasabb szintre emelhessék a csoportok tevékenységét.

,,Ugyanis egymás segítése nélkül nem megy. Együtt kell gondolkodni, nem csupán kis csoportokban, elszigetelve” – hangsúlyozta Szabó Csilla. A mentori segítség és a műhelymunka minden csoport számára elengedhetetlen. Erre kellene fektetni a hangsúlyt.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Kecskés Marika bábművész

Kecskés Marika bábművész, A bábozás mozgalmáról című előadásában hasonlóképpen fogalmazott:

A bábszínház eszközeivel olyan értékeket adunk tovább, amelyek az anyanyelvről, a családról és az értékekről szólnak!”

Az őszi és tavaszi szakmai-metodikai képzésekről ejtett szót, amelyekre valóban van igény, csupán a háttérintézmény hiányzik, amely támogatná a képzések megvalósítását és szakmai hozzáértését.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Huszár László, a SzMMI igazgatója

Huszár László, az SzMMI igazgatója és kulturális mediátora a népzenei képzések és a népzene digitalizácójával kapcsolatos feladatokról és célokról beszélt.

Mert a közművelődést támogatási háttér nélkül nem lehet tovább működtetni. Mi lesz a jövővel?”

- tette fel a fontos kérdést.

Továbbá bemutatásra került a Felvidéki Magyar Értéktár 1.0 mobil-applikciója, amelynek segítségével a jövőben értékeket kutathat fel bárki Szlovákia szerte, és teheti fel az applikációra, valamint a már meglévő értékekből szemezgethet.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla

A konferencián a Csallóközi-mátyusföldi dudanóták digitális módszertanának kisfilmjét is levetítették a résztvevőknek.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Rancsó Andrea, a FÉB szakmai alelnöke

A második blokk első előadója Rancsó Andrea, aki aktív tagja a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáját szervező csapatának, a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács, valamint a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság szakmai alelnöke is egyben. 

Az előadása a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Érték-programjáról tartott előadást, miért jó beépíteni az iskola oktató-nevelői munkájába az adatbázis alkalmazását (képi, hangi és egyéb feldolgozásokat). Felhívta a figyelmet, hogy a konferenciával párhuzamosan Geleta Katalin hetényi azsúrkézimunkáit is megtekinthetik a résztvevők.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Jobbra: Geleta Katalin hetényi azsúros kézműves

Bödők Károly, az értéktár bizottságának titkára a Felvidéki Magyar Értéktárról és tevékenységéről szólt pár szót. ,,A kultúra a lélek szóval egyenlő” – ez a megfoghatatlan kifejezés tartja össze a közösséget, mondta el Bödők.

Fotó: Reczai Lilla
Bödők Károly, a FÉB titkára

Bemutatták a Madar értékei olvasókönyv és helyismereti munkafüzetet, amelynek összeállítását a tavalyi évben kezdték meg a madari Édes Gergely Alapiskola pedagógusai.

Szász Veronika és Ollé Katalin elmondása szerint a kutatás alatt jöttek rá, hogy sokkal több minden található Madaron, mint ahogy azt először az ember gondolná. 163 oldalas munkafüzetükkel például állnak minden pedagógus előtt.

Közművelődés és érték konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Szász Veronika, a madari Édes Gergely MTNyAI igazgatója
A konferencia végeztével Huszár László kiértékelte az Ünnepeink 2020 pályázatot, amelynek résztvevői között értékes könyvcsomagot és emlékplakettet osztott ki. A résztvevők között ott volt Hetény (1. helyezett), Balogvölgy (2. helyezett), Madar (3.), Felsőszeli, Ógyalla, Bart, Réte, Illésháza, Bény, Buzita, Farkasd és Nagykapos. Összesen 836 adat érkezett be az értéktárba ezekből a településekből. 17 csapatból 12 küldött anyagokat, a csapatok pedig háromtagúak voltak.

Borsi Ferenc, népzeneoktatási szakértő a vírushelyzetre való tekintettel nem tudott részt venni a találkozón, így az előadását röviden Huszár László tolmácsolta. 

Összességében a konferencia lehetőséget adott a jelenlegi problémák átbeszélésére és a megoldások megtalálására. A felvidéki kultúra jövője a kezünkben van, csupán koordinálni kell.