2019. március 11., 10:01

Átadták az Ex Libris Díjakat Nagymegyeren

2019. március 10-én került sor a Magyar Művészetért Díjrendszer 43. díjátadó gálájára a nagymegyeri Corvin Mátyás Művelődési Központban, ahol 15 Ex Libris Díjat adományoztak oda neves egyéneknek, csoportoknak és intézményeknek a felvidéki magyarság érdekében kifejtett tevékenységükért.

Ex Libris 43. díjátadó gála, Nagymegyer
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Az ünnepélyes díjátadó házigazdája, a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezetének elnöke, Bittera Zsuzsanna köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a díjat tavaly a nagymegyeri Csemadok is átvehette. A Bartók Béla Alapiskola énekkara, népdalkörei és citerazenekarának műsora nyitotta a gálát. Az Igricek és a Pacsirták fellépése után Csáky Pál, az MKP EP-képviselője, a kuratórium felvidéki társelnöke üdvözölte a jelenlevőket. 

Csáky Pál
Fotó:  Szabados Kati
Csáky Pál

Csáky, mint a kuratórium felvidéki társelnöke elmondta,

a díj adományozása a magyar közösségért tevékenykedő emberek méltatása.

" Szeretnénk felmutatni valamit, ami számunkra kiemelkedő érték," - fogalmazott, majd a Magyarországtól elszakított felvidéki magyarság sorsáról, megmaradásának lehetőségeiről beszélt.

Fotó:  Szabados Kati

"Száz éve szakították le a felvidéki magyar közösséget az egységes Kárpát-medencei nemzettestről. És ez a száz év meg kellett hogy tanítsa velünk, hogy egyetlen közösség, a mi közösségünk se élheti túl a megrázkódtatásokat, ha nincsenek olyan személyiségei, akik felvállalva a mindennapok kihívásait, a vállukon tudják vinni ennek a közösségnek a problémáit. Helyes és méltó, ha ilyen ünnepi alkalmakkor megemlékezünk róluk, ha felmutatjuk az áldozatvállalás fontosságát, ha megmutatjuk, hogy ezeknek a személyiségeknek a példája követendő és megkerülhetetlen."

Menyhárt József
Fotó:  Szabados Kati
Menyhárt József

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke ünnepi beszédében többek között a felvidéki magyarság jelenéről beszélt és arról, hogy a jövőben más nézőpontok szerint lenne jó döntéseket hozni, hogy a közösségünkre ne a megosztottság legyen jellemző. "A magyarság nem osztódással szaporodik!"- mondta, majd egy Proust idézettel zárta gondolatmenetét:

Az igazi felfedező úthoz nem más tájakra van szükség, hanem új szemre“,

vagyis új szemmel kellene látnia a felvidéki magyarságnak a történéseket, "hogy a felvidéki magyar kultúra és a közösségünk épüljön, hogy minden évben találjunk sok olyan kiemelkedő személyiséget vagy csoportot, akik méltók arra, hogy ünnepeljük őket" - fogalmazott Menyhárt.

Menyhárt József beszédét a Kéknefelejcs népdalkör előadása követte, majd Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer alapító elnöke állt a jelenlévők elé. Elmondta, hogy a Magyar Művészetért Díjrendszer fennállásának 32 éve alatt a kezdetektől voltak felvidéki magyarok a díjazottak között. A rendszer legátfogóbb díja, a minden jeles tettre kiterjedő, ezeket észrevenni akaró Ex Libris Díjat nagyon sokszor adományozták felvidékieknek.

Ezt az elismerést olyan Kárpát-medencei magyarok is megkaphatják, akik hazájukban sokat tesznek a magyar művészetért, kultúráért, a magyarság megmaradásáért. "Az Ex Libris Díjat 2009-ben alapítottam,  a világ magyarsága színe-javának, elismerésül történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt." - írta Gubcsi Lajos a nagymegyeri gála elé írt összefoglalójában.

Gubcsi Lajos
Fotó:  Szabados Kati
Gubcsi Lajos

A 43. díjátadó gálán Gubcsi Lajos, a kuratórium elnöke és Csáky Pál, a kuratórium felvidéki társelnöke adta át az elismeréseket.

2019. március 10-én Ex Libris Díjban részesültek:
Ady Endre Diákkör, Prága
Bandor Éva színművész, Komárom
Bogár Péter és Bogár Valéria íjász, Marcelháza
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Dráfi Mátyás színművész, Komárom
Duba Gyula író, Pozsony
Gál Tamás és a Csavar Színház
Juhász Gyula Ifjúsági Klub, Nyitra
Kor-Zár együttes, Komárom
Martosi Szabadegyetem, Martos
Rostás László társulási elnök, Nagymegyer
Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Pozsony
Varjos zenekar
Vermes István Koppány és Vermes Balázs lovasíjász, Gúta

Az ünnepélyes díjátadót a Boráros Imre Színház előadása zárta, akik Csáky Pál Hit és Illúzió című drámáját mutatták be.

Ex Libris 43. díjátadó gála, Nagymegyer
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.