2020. június 25., 18:25

Átadták az alsósztregovai Madách-kastély felújított történelmi parkját - KÉPEKKEL

Az alsósztregovai Madách kastély és az állandó tárlat után az épületet körülvevő 19. századi park és a drámaíró síremléke is megújult.

Galéria
+4 kép a galériában

A felújításra egy határon átnyúló projekt eredményeként került sor, melynek keretében helyreállították a Madách Imre emlékműhöz és a kastélyhoz vezető járdákat, padokat, játszóteret, patak feletti hidakat és mini amfiteátrumot építettek. Valamint modern múzeumpedagógiai eszközökkel és információs táblákkal ellátott tematikus út létesült.

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója a ma7-nek elmondta:

szerették volna, hogy a kastély, a sírhely és annak környezete is méltó legyen a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjához.

Madách

A felújítás befejező szakaszára az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország 2014-2020 keretében, a Palócland- Hont- Podpoľanie határon átnyúló együttműködési projekt részeként került sor, melynek vezető partnere a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület volt. A projekt legfőbb célkitűzése Palócföld vonzerejének erősítése.

Kiemelten fontos számunkra, hogy ennek a térségnek a határ mindkét oldalán növeljük a turisztikai vonzóképességét. Ez a projekt az egyéb látnivalók mellett közelebb tudja hozni a Madách emlékhelyet, ami megérdemli a figyelmet”

- emelte ki Bózvári József, a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke.

Madách

 A parkot az általános iskola épületei két, szinte teljesen önálló részre osztják, amelyeket egy parki ösvény köt össze. A kastély körüli parkrész érkezési térként szolgál.

A Madách-síremléket is magába foglaló hátsó parkrészt három részre osztották. Az iskola és a patak közötti szakasz pihenő- és művelődési zónává alakult, az azon túli részen kulturális-társasági zóna jött létre, a harmadik rész pedig sport-és rekreációs célokat szolgál. A síremlék felé vezető utat interaktív panelek teszik különlegessé. A tanösvény kialakítását a tápiógyörgyei Patkós Stúdió végezte.  

Madách

„Madách életéről messzemenőleg sokat lehet megtudni a kiállítás beltéri egységében, ezért a parkban inkább Madách természet iránti kapcsolatát jelenítettük meg, valamint az élővilágot is igyekeztünk bemutatni az interaktív elemek segítségével. Ami számomra kifejezetten kedves, hogy három koros fa matuzsálem is található a parkban. Kettő fehér nyár, és egy tölgy, amikkel kapcsolatban szintén lehet olvasni az egyik interaktív táblán”- nyilatkozta Becsei Renáta, tájépítész, a Patkós Stúdió tagja.

„Mi minden korosztály számára készítjük a tábláinkat és kiállításainkat. Itt a megnyitón is ez kiválóan bizonyítást nyert,

mert ahogy jöttünk a táblák mellett ugyanolyan intenzitással felnőttek is nézegették, forgatták az eszközeinket, tábláink játékait, mint egyébként a gyerekek szokták”- tette hozzá Patkós Gábor, a Patkós Stúdió atyja.

A rekonstrukciós munkák részeként a kastélypark melletti parkban található monumentális Madách-síremlék is megújult.

A Madách emlékhelyről bővebben a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.