2018. december 17., 13:17

A pozsonyi Szent Erzsébet-templom

A pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom, közismert nevén Kék templom, Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió egyik legékesebb alkotása.

A pozsonyi Szent Erzsébet-templom
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Starovič Tibor

A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Ferenc József császár tragikus sorsú felesége, Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették. Sissit 1899-ben Genfben ölték meg. Az impozáns építmény Pozsony óvárosi részében található. Az alapkőletétel 1909. augusztus 23-án volt, Szent Erzsébet halálának 700. évfordulója alkalmából. A templomot 1913. október 11-én szentelték fel, s abban Szent Erzsébet ereklyéi is helyet kaptak, amelyeket Bécsből szállítottak Pozsonyba.  Lechner Ödön célja az volt, hogy tökéleteset alkosson, s ennek meg is felelt, hiszen az építmény a magyar szecesszió egyik legtisztább alkotása, a régi hagyományokat és a történelmi stílusokat hatásosan ötvözi. Az egész templom külső és belső megjelenésén a népi építészet elemei uralkodnak. Ezzel a népies szecesszió egyik legtipikusabb példája.

Eredetileg csak kisebb kápolnát terveztek, azonban Szapáry Mária Gabriella, az építkezés fő mecénása közbenjárására egy nagyobb templomot emeltek.

Hossza 30,94 méter, szélessége 10,90 méter, egyhajós épület. Fő- és oldalbejárata egy-egy rozettával díszített karéjos kapuív. A kapu fölötti részt olasz mozaik díszíti a Szent Erzsébet legendájából ismert motívummal. Eredetileg itt volt a Sissi királynét megörökítő márvány dombormű is, ezt azonban 1921-ben a csehszlovák hatóságok a ma már stílusában a templomhoz igazodó, ugyancsak kékre festett plébánia épületébe vitették át.

A Kék templom legfeltűnőbb része a 37 méter magas, henger alakú torony, mely gazdagon van díszítve vonalakkal, mozaikokkal. A tetején kettős kereszt van. A látványt a Zsolnay-gyár által készített káprázatosan szép majolika és a zománcozott tetőcserép határozza meg.

A templombelső szintén nagyon bájos, még a bútorzat nagy része is világoskék. A mennyezet kék boltozata rózsákkal van teletűzdelve, a bejárat feletti részen pedig 12 csillag van. Kékre festett padsorainak támlái alulról felfelé keskenyednek, rajtuk népies mézeskalács-, tulipán- és madárfejformákat láthatunk. A főoltár oltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja, de a templombelsőt több szecessziós festmény is díszíti.

A templom 1934-ig a szomszédos Grössling utcai, ugyancsak szecessziós stílusban épült gimnázium temploma volt, 1934. július 1-jén vált önálló plébániává.

Fotó:  Starovič Tibor

A pozsonyi Szent Erzsébet-templom
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.