2022. október 9., 14:46

A népzene meghatározó élménye

A nyárasdi Sarló citerazenekar jövőre ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját.

Várja a szereplőket
Fotó: Lacza Tihamér
Illusztráció

Mivel a koronavírus-járvány miatt a már külföldön is jól ismert, eddigi működése során sok díjat és elismerést begyűjtött együttes sokáig nem léphetett a nézők elé, ezért amint lehetőség nyílt rá – a helyi önkormányzat segítségével és pályázati támogatással – egy hangulatos népzenei esttel kedveskedett a helyieknek.

Nemcsak a Sarló lépett fel, hanem több felvidéki és távolabbról érkezett népzenész is elfogadta a felkérést, hogy jó hangulatot teremtsen a nyárasdi művelődési házat szinte az utolsó helyig megtöltő nézők számára.

A faluban több citerazenekar is működik, a műsort a Sarló 82 együttes nyitotta meg, majd a helyi Női népdalkör is bemutatta legújabb műsorát, ezt követően a citerásokkal együtt korábbi műsoruk néhány számát is előadták.

Egíyütt is kell
Fotó:  Lacza Tihamér
A nyárasdi Női népdalkör és a Sarló 82

Az ugyancsak jó nevű diószegi Dió héj citerazenekar és a magyarországi Nyúlból érkezett Félnótás citerazenekar más magyar tájegységek népzenéjével gazdagította az est műsorát.

Vendégfellépők
Fotó:  Lacza Tihamér
A diószegi Dió héj citerazenekar
Két férfi két nő
Fotó:  Lacza Tihamér
A Félnótás citerazenekar

A dalos kedvű asszonyok után a jótorkú férfiak is lehetőséget kaptak, hogy ne billenjen fel az egyensúly. A nagycétényi Kadarka férfi éneklőcsoport elsősorban a faluban kedvelt dalokkal szórakoztatta a hallgatókat.

Jótorkú férfiak
Fotó:  Lacza Tihamér
A nagycétényi Kadarka férfi éneklőcsoport

A Sarló citerazenekar előadása ugyancsak nagy sikert aratott, és mint később az együttes vezetője, Balogh László elmondta, jövőre szeretnék egy emlékezetes műsorral megünnepelni a citerazenekar fennállásának félévszázados jubileumát.

Jövőre 50
Fotó:  Lacza Tihamér
A Sarló citerazenekar

A hangulatos műsor zárásaként a legmesszebbről, a vajdasági Csantavérről érkezett együttes, a Mendicus tamburazenekar teremtetett jó hangulatot lendületes muzsikálásával.

Tamburások
Fotó:  Lacza Tihamér
A Mendicus tamburazenekar a vajdasági Csantavérből érkezett

A Sarló és a Mendicus korábban egy kolozsvári népzenei rendezvényen találkozott először. Miután a délvidéki csapat némi bonyodalmakat követően még időben megérkezett Nyárasdra, abban a reményben hívták meg jövő évi fesztiváljukra a nyárasdi Sarlót, hogy az ő utazásuk egyszerűbb lesz, ráadásul a két együttes játékstílusa is közel áll egymáshoz.

Teli talicskával
Fotó:  Lacza Tihamér
Illusztráció
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.