A néptánc ünnepe Párkányban

Bokor Klára 2018. szeptember 24., 09:01

A Kisbojtár Néptáncegyüttes, a Hégli házaspár és a Városi Művelődési Központ sok éve szervezői a színvonalas Dunamenti Folklórfesztiválnak. A fellépő helyieken kívül, a testvértelepülések néptánccsoportjai gazdagították a szeptember 22-ei programot.

Kisbojtár Gyermek Néptáncegyüttes

A baráti települések delegációit és tánccsoportjait Szabó Eugen Párkány polgármestere üdvözölte. Elmondta, Párkánynak hét testvértelepülése van, erre a fesztiválra három helyről érkezett delegáció - a csehországi Bruntálból, a vajdasági Törökbecséről és az erdélyi Barótról.

Szabó Eugen polgármester üdvözli a testvértelepülések küldötteit

Karol Solkop a bruntáli képviselőtestület tagja és Lázár-Kiss Barna András Barót polgármestere azt hangsúlyozták, hogy ilyen rendezvényekkel kell megerősíteni a baráti szálakat a települések között, mert az önkormányzati vezetők jönnek-mennek, de a kulturális csoportok és civil szervezetek évtizedeken át viszik a városok hírnevét.

Hégli Marianna a Kisbojtár Néptáncegyüttes vezetője a fesztivál  fáradhatatlan szervezője elmondta, évente a Mária Valéria híd átadásának évfordulójához kapcsolódik a rendezvény, melyet 16 éve hívtak életre, és két év kihagyással folyamatosan megrendezésre kerül.

Hégli Marianna a Kisbojtár vezetője a táncosokkal

Az idén az esős idő miatt a felvonulás sajnos elmaradt, a komáromi Vidám Fiúk is a művelődési központ előterében játszottak térzenét a sétáló utca helyett. A "Barátság tánclépésben" blokkban léptek fel a testvértelepülések csoportjai és a baráti táncegyüttesek - a baróti Ördögszekér, a komlói Pöndöly, a törökbecsei Hajdina néptáncegyüttesek, a Kőbányai Kultúrcsoport és a Kisbojtár Gyermek Néptáncegyüttes, de üdvözölhettük a fesztiválon a Romano Jag roma folklórcsoportot is Esztergomból.

A fesztiválhoz szorosan kapcsolódó Hídünnep a tánc szempontjából is ünnep volt, hiszen az Ifjú Szívek Táncszínház "Határon túli nemzeti tánc" műsorával érkezett a városba, köszönteni a születésnapját ünneplő Mária Valéria hidat. A produkció Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. A számos díjat nyert alkotás rendezője és koreográfusa a párkányi születésű Hégli Dusan, Hégli Marianna fia. Elmondása szerint néptánc iránti elkötelezettségét szüleinek köszönheti, ő maga is a Kisbojtárban kezdett táncolni édesanyja irányítása mellett.

Képgalériánk:

Az előadás fergeteges sikert aratott. A rendezvényt Párkány városa mellett a Kisebbségi Kulturális Alap és Nyitra megye támogatta.

0 HOZZÁSZÓLÁS