2020. október 4., 11:46

A néptánc megtanulható

A Kecskemétről származó Domján Máté karakán fiatalember. A mátyusföldi Nádszegen telepedett le kis családjával, vállalva a felvidéki magyarok kisebbségi létének örömeit és küzdelmeit. Máté életében központi szerepet játszik a néptánc, komoly karriert futott már be ezen a területen.

A fiatal néptáncoktató nevét és munkáját sokan ismerik a Mátyusföldön és a Csallóközben is. Oktat kicsiket és nagyokat egyaránt, új módszereket fedez fel a néptánc-pedagógia területén, és állítja, hogy a néptánc mindenkinek tanítható, de nem mindegy, hogy ki tanítja. A fiatal táncost a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete idei tisztújító közgyűlésén alelnöknek választották. Ez még inkább megerősítette abban, hogy szorgalmazza a felvidéki magyar népművészeti csoportok közötti együttműködést.

Domján Máté anyaországi magyarként került ide, és mint mondja, ez azzal jár, hogy az életét egyfajta kettősség lengi be.

Magyarországi közegben nőtt fel és szocializálódott, majd 2014-ben jött dolgozni Pozsonyba, az Ifjú Szivekhez, miközben a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte a tanulmányait. Kis idő elteltével érett meg benne a gondolat, hogy érdemes a felvidéki közegben megszerveznie a mindennapi életét, és hosszabb távra tervezni. Miután mátyusföldi lányt választott élete párjául, akivel Nádszegen telepedtek le, Máté belecsöppent a kisebbségi lét minden gyönyörébe és nehézségébe. Természetes módon vállalta a felvidéki magyarság mindennapos küzdelmeit. Mint mondja, ezt a kettősséget tovább-adja a most egyéves kislányának is, kialakítva benne a kötődést Kecskeméthez és az anyai ágról való szülőföldjéhez is. 

Máté kisgyermekkorában került közel a néptánchoz a szüleinek köszönhetően, akik a kisfiú tiltakozása ellenére is ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyermekük megismerje a magyar néphagyományokat, és néptáncossá váljon.

Mire nagyobb lett, addigra teljesen magával ragadta a népi kultúra, és nem volt kérdés, hogy a jövőjének is szerves része lesz a néptánc, meséli Máté, akinek megnyerő személyiségében és magas szintű szakmai tudásában a tanítványai mindig nagy motivációra lelhetnek.

Bár a néptánc manapság egyfajta reneszánszát éli, Mátéval beszélgetve egyetértünk abban, hogy még mindig több a női, mint a férfi táncos, a fiúkat nehezebb ennek a kedvtelésnek megnyerni, főleg fiatal, tizenéves korban. A fiatal néptáncoktató szerint a néptánc nem ciki a fiúk számára sem. Kizárólag akkor válhat azzá, ha a legfiatalabb generáció nem lát maga előtt egy olyan   fiatal példaképet, akit érdemes követni, akivel érdemes azonosulni.

Máté 2019-ben kivált az Ifjú Szivekből, és jelenleg a felsőszeli Mátyus Néptánccsoport szakmai vezetője. Ezen kívül a Csali Gyermek Néptáncegyüttes több csoportját is vezeti Somorján, Nádszegen pedig a Nádos Néptánccsoport fiataljait terelgeti a néptánc útján. Mint mondja, másik nagy szívügye a Kapuvári Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Kapuvári Táncegyüttesben történő tanítás a Rábaközben.

Mint említettük, nyár végén a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének tisztújító közgyűlésén bizalmat szavaztak neki, és megválasztották a szervezet egyik alelnökévé. A megújult elnökség új alapokra kívánja helyezni a Táncfórum működését, nagyobb hangsúlyt fektetve az érdekvédelmi és az érdekképviseleti tevékenységekre. Szorosabb együttműködést szorgalmaz a partnerszervezetekkel.

néptánc Domján Máté
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Elmondja, elsősorban tisztázni kell, hogy mit szeretnénk elérni a fiatalokkal, az egyes csoportokkal, és akkor ez a munka szeretettel teli kihívássá válik. Maga igyekszik ügyelni arra, hogy a csoportok betekintést nyerjenek a saját régiójuk kultúrájába, ugyanakkor kamaszkorban ki kell nyílni a világ felé, fejlődni és gondolkodni.

Minél több táncnyelven beszél egy néptáncos, annál értékesebb tudást tud felhalmozni. Hozzáteszi, pozitív dolog, hogy a szlovák néptáncosok is nyitottak a magyar kultúra felé, könnyű megtalálni velük a közös hangot.

A néptánc mindenkinek való, tanítható dolog, de nem minden néptáncoktató technikája felel meg mindenkinek. Máté szerint a felvidéki néptáncosok nagyon jó helyzetben vannak, hiszen mind a magyarországi, mind a szlovákiai néptánc-pedagógiai módszertanokra és technikákra van rálátásuk.

– Ma már nem beszélhetünk klasszikus népi kultúráról, mert a társadalom nagy keveredésen ment keresztül az elmúlt évszázadban.

Amit mi művelünk, az már a természetes közegéből kiragadott kultúra. Ha ezt bevisszük a próbaterembe és kevesebb pátosszal tekintünk a néptáncra, rájövünk, hogy minden technika tanítható.

Az ún. utánzásos pedagógia technikáján hála istennek már mind Magyarországon, mind Szlovákiában túlléptek, és ma már rávezető, fejlesztő gyakorlatokat alkalmaznak, keresik az élményszerű módszereket.

A néptánc, mint mondja, jelenthet az embernek egy nagy szerelmet és technikát is.

Máté életének a részét képezi, természetesnek tartja, hogy a gyerme-két és a családját is belevonja ebbe a kultúrába. A fiatal néptáncos szerencsés dolognak tartja, hogy a felvidéki néptánccsoportoknak lehetőségük van pályázni a magyarországi alapokhoz, és a szlovákiai Kultminor is nyújt pályázati lehetőségeket. Mint mondja, a jövőben szeretnék közelebb hozni egymáshoz a felvidéki néptánccsoportokat, hogy ne csak egy-egy régión belül találkozzanak, és szeretnék jobban kiaknázni az élő zenét játszó népi zenekarok tárházát is.

Megjelent a Magyar7 2020/40. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.