2019. szeptember 14., 19:59

A megye ékkövei

A Nagyidán élő Kupec Mihály a Bódva-völgyi és Érchegységi Központ igazgatója, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetője öt néptáncos párral Királyhelmecen járt a Bodrogközi Kulturális Fesztiválon. A megye ékkövei címmel mutatták be Kassa megye legjobb néptáncosainak műsorát, amelyben teret kapott öt tájegység, nevezetesen: Gömör, a Bodrogköz, Zemplén, Abaúj és Szepesség.

kupec-mihaly.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A néptáncbemutató felkérésre, még a jégkorong-világbajnokságra készült, és azt először a Franciaország–Szlovákia találkozó előtt láthatta  a közönség május 17-én. Koreográfusa Vlado Michalko volt, a zenét Michal Noga állította össze,  Kupec Mihály pedig  betanította a mintegy 30 perces műsort.

A program összeállítása során abból indultak ki, hogy a magyar és a szlovák táncokban vannak közös illetve eltérő motívumok. A nyitókép után a tájegységek bemutatója következett, majd egy közjáték  a táncosok és a közönség között. Ezt a kaposkelecsényi cigánybotoló, valamint a Zemplén-Abaúji karikázó követte.

A párok először semleges ruhában  jelentek meg a színpadon,  a műsor végére viszont mindenki saját népviseletét öltötte magára, és páronként saját táncát táncolta el. A dalok hol szlovákul, hol meg  magyarul csendültek fel, és a pörgő lábú táncosok – a nem túl nagy, ám  lelkes publikum előtt – igazi sikert arattak.

A megye ékkövei
Fotó:  Zsebik Ildikó
A megye ékkövei

A bemutató után Kupec Mihály portálunknak elmondta: a feladatban valójában 10 páros vett részt, tehát kettős szereposztásban tanulták meg a műsort. A világbajnokság óta láthatták már Kassán, Gömörben, Bódvavendégiben, és készülnek még vele Iglóra, illetve újfent Kassára. A koreográfia és a zene elkészülte után Nagyidán, az Ilosvai Néptáncegyüttes otthonában folytak a próbák. Április eleje óta  gyakoroltak a bemutatóra, két teljes hétvégén és több rövidebb találkozó során. A táncosok az Ilosvai, a Borostyán, a Hornád és a Borievka Néptáncegyüttesből érkeztek.

 

 

kupec-mihaly.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.