A magyar népi kultúra fővárosa lett Nádszeg

Horváth Szomolai Andrea 2019. augusztus 25., 13:49

Mátyusföld kulturális és népművészeti fővárosává avanzsált Nádszeg nagyközség az augusztus végi V. Szent István Napok alkalmából. Az államalapító királynak felszentelt helyi katolikus templom harangja búcsúra szólította a falu népét.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Nádszeg a Mátyusföld és a Csallóköz határán terül el, lakossága többségében mélyen hívő katolikus, így a Szent István király tiszteletére tartott búcsúra nagy figyelmet fordítanak a helyiek. A község vezetősége a helyi kulturális bizottsággal és szervezetekkel karöltve úgy döntött, idén újít a búcsú hagyományain és a jeles ünnephez méltó kulturális hangulatot teremt Nádszegen. Azért, hogy a búcsú szórakozással telített része ne kizárólag a körhintákról szóljon, hanem a családok ezen alkalomból is átérezhessék a békés és minőségi együttlét, valamint a közösségi élményteremtés örömét.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az V. Szent István Napokkal egybekötött búcsúi fesztivál egy a falu és a kistérség életében kivételesnek számító fotókiállítással vette kezdetét augusztus 23-án. A nádszegi polgármesteri hivatal dísztermében a nyolcvanadik életévét betöltő Juhos Ferdinánd, fotográfus előtt tisztelegve nyitottak tárlatot, amelynek anyagát Nándi bácsi fotói szolgáltatják. Művészetét ma már portréfotózásnak, vagy street-art fotóknak nevezné a szakma, a kiállított fényképek egy rég letűnt kornak, a múlt századi Nádszegnek és az akkor ott élő és keményen dolgozó embereknek állítanak emléket.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Juhos Ferdinánd Nádszeg szülötte, 1948-ban családja is megkapta a rettegett „fehérlapot”, Szajkra telepítették ki őket. Később a mohácsi gimnázium kollégiumában a katonaság kötelékében eltöltött évek alatt került közeli kapcsolatba a fotózással, és ejtette rabul a művészeteknek ez a kivételes ágazata. Portálunknak elmondta, úgy hozta az élet, hogy mindig legyen eszköze és alkalma fotózni, pályafutásának csúcspontjaként azt a pillanatot tartja, amikor sikerült jó fotót készítenie az űrhajós Gagarinról egy magyarországi látogatása alkalmából. Juhos Ferdinánd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, Budapesten él feleségével és mindig, minden körülmények között fotóz. „A szép, az szép, és azt meg kell örökíteni”- vallja nemes egyszerűséggel.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A búcsú ünnepére megtartott pénteki szentmisét a Nádszegről elszármazott admonitor, Juhos Ferenc celebrálta. A ceremóniát követően a helyi kultúrházban az Ifjú Szívek Táncszínház Határon túli nemzeti tánc címet viselő előadását láthatta a mikrorégióból érkező közönség. A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt a közönség nyomon kísérheti, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén. Nádszeg a Nádos néptánccsoporttal fémjelezve jeles néptáncos falunak számít már, a helyiek vérkeringésébe szinte beivódott a népi muzsika, a magyar tánc és a folklór elemei. 

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Szent István Napok augusztus 24-én, szombaton tanösvény felavatásával és koszorúzással folytatódott. Az esti órákban azonban szintén a néptáncé lett a főszerep.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A falu templomkörnyéki terét színes lampionokkal és diszkrét hangulatot teremtő égősorokkal díszítették, az esti órákban különlegesen romantikus és baráti hangulatot teremtve ezzel.
A néptánccsoportok találkozóján először a helyi Nádos együttes formációi mutatkoztak be, majd teret kapott a linzi Nefelejcs Tánccsoport, amely a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete keretében működik a magyar kulturális örökség közvetítéséért. A tánccsoport eddig a magyar folklór gazdag hagyományából moldvai, kalocsai, somogyi és zalai táncokat tanult be Szabó Emőke koreográfus vezetésével.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere külön köszöntötte a Nádos koreográfusát, Oláh Attilát. A néptáncos körökben mindenki Nyuszi bácsijaként elhíresült pedagógus a közelmúltban vehette át a Pro Traditione-díjat. A néptánccsoportok bemutatkozása után egy hihetetlen hangulatú táncház keletkezett, ahol óriási kört alkotva táncolt, tapsolt, nevetett, mozdult együtt minden magyar, akinek a lábában és a szívében ott él a muzsika és a ritmus legapróbb táncba hívó varázsa is. A népi ritmusokat a Hárompatak zenekar szolgáltatta.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A szombati népi aláfestésű mulatozás után a vasárnap hozza el a búcsú igazi fényét. A Szent István templom harangja késő délelőtt hívja misére a falu katolikus lakosságát és a vendégeket.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az esti órákban ismét bő a minőségi programkínálat, nyolctól a veszprémi LGT Emlékzenekar koncertjére kerül sor, majd késő este, tíz órától a szaxofon búgó hangja töri és olvasztja ismét eggyé a szíveket, Sipos Dávid és DJ Szemi Sax Show-jának előadásában.

0 HOZZÁSZÓLÁS