2019. augusztus 25., 13:49

A magyar népi kultúra fővárosa lett Nádszeg

Mátyusföld kulturális és népművészeti fővárosává avanzsált Nádszeg nagyközség az augusztus végi V. Szent István Napok alkalmából. Az államalapító királynak felszentelt helyi katolikus templom harangja búcsúra szólította a falu népét.

szinnadszeg7.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Nádszeg a Mátyusföld és a Csallóköz határán terül el, lakossága többségében mélyen hívő katolikus, így a Szent István király tiszteletére tartott búcsúra nagy figyelmet fordítanak a helyiek. A község vezetősége a helyi kulturális bizottsággal és szervezetekkel karöltve úgy döntött, idén újít a búcsú hagyományain és a jeles ünnephez méltó kulturális hangulatot teremt Nádszegen. Azért, hogy a búcsú szórakozással telített része ne kizárólag a körhintákról szóljon, hanem a családok ezen alkalomból is átérezhessék a békés és minőségi együttlét, valamint a közösségi élményteremtés örömét.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az V. Szent István Napokkal egybekötött búcsúi fesztivál egy a falu és a kistérség életében kivételesnek számító fotókiállítással vette kezdetét augusztus 23-án. A nádszegi polgármesteri hivatal dísztermében a nyolcvanadik életévét betöltő Juhos Ferdinánd, fotográfus előtt tisztelegve nyitottak tárlatot, amelynek anyagát Nándi bácsi fotói szolgáltatják. Művészetét ma már portréfotózásnak, vagy street-art fotóknak nevezné a szakma, a kiállított fényképek egy rég letűnt kornak, a múlt századi Nádszegnek és az akkor ott élő és keményen dolgozó embereknek állítanak emléket.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Juhos Ferdinánd Nádszeg szülötte, 1948-ban családja is megkapta a rettegett „fehérlapot”, Szajkra telepítették ki őket. Később a mohácsi gimnázium kollégiumában a katonaság kötelékében eltöltött évek alatt került közeli kapcsolatba a fotózással, és ejtette rabul a művészeteknek ez a kivételes ágazata. Portálunknak elmondta, úgy hozta az élet, hogy mindig legyen eszköze és alkalma fotózni, pályafutásának csúcspontjaként azt a pillanatot tartja, amikor sikerült jó fotót készítenie az űrhajós Gagarinról egy magyarországi látogatása alkalmából. Juhos Ferdinánd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, Budapesten él feleségével és mindig, minden körülmények között fotóz. „A szép, az szép, és azt meg kell örökíteni”- vallja nemes egyszerűséggel.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A búcsú ünnepére megtartott pénteki szentmisét a Nádszegről elszármazott admonitor, Juhos Ferenc celebrálta. A ceremóniát követően a helyi kultúrházban az Ifjú Szívek Táncszínház Határon túli nemzeti tánc címet viselő előadását láthatta a mikrorégióból érkező közönség. A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt a közönség nyomon kísérheti, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén. Nádszeg a Nádos néptánccsoporttal fémjelezve jeles néptáncos falunak számít már, a helyiek vérkeringésébe szinte beivódott a népi muzsika, a magyar tánc és a folklór elemei. 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A Szent István Napok augusztus 24-én, szombaton tanösvény felavatásával és koszorúzással folytatódott. Az esti órákban azonban szintén a néptáncé lett a főszerep.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A falu templomkörnyéki terét színes lampionokkal és diszkrét hangulatot teremtő égősorokkal díszítették, az esti órákban különlegesen romantikus és baráti hangulatot teremtve ezzel.
A néptánccsoportok találkozóján először a helyi Nádos együttes formációi mutatkoztak be, majd teret kapott a linzi Nefelejcs Tánccsoport, amely a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete keretében működik a magyar kulturális örökség közvetítéséért. A tánccsoport eddig a magyar folklór gazdag hagyományából moldvai, kalocsai, somogyi és zalai táncokat tanult be Szabó Emőke koreográfus vezetésével.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere külön köszöntötte a Nádos koreográfusát, Oláh Attilát. A néptáncos körökben mindenki Nyuszi bácsijaként elhíresült pedagógus a közelmúltban vehette át a Pro Traditione-díjat. A néptánccsoportok bemutatkozása után egy hihetetlen hangulatú táncház keletkezett, ahol óriási kört alkotva táncolt, tapsolt, nevetett, mozdult együtt minden magyar, akinek a lábában és a szívében ott él a muzsika és a ritmus legapróbb táncba hívó varázsa is. A népi ritmusokat a Hárompatak zenekar szolgáltatta.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A szombati népi aláfestésű mulatozás után a vasárnap hozza el a búcsú igazi fényét. A Szent István templom harangja késő délelőtt hívja misére a falu katolikus lakosságát és a vendégeket.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az esti órákban ismét bő a minőségi programkínálat, nyolctól a veszprémi LGT Emlékzenekar koncertjére kerül sor, majd késő este, tíz órától a szaxofon búgó hangja töri és olvasztja ismét eggyé a szíveket, Sipos Dávid és DJ Szemi Sax Show-jának előadásában.

szinnadszeg7.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.