A királyrévi népművészeti találkozón ötödször ragyogtak fel a csillagok

Szabados Kati 2018. december 05., 12:15

A mátyusföldi Királyrévben ötödik alkalommal rendezték meg a Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok című népzenei találkozót december első hétvégéjén. A falubeli tehetségek mellett a szomszédos Alsószeli csoportjai, és a csallóközi Pántlika zenekar is színpadra állt. Az estébe húzódó délutánon az énekeseken, népzenészeken, néptáncosokon kívül meséket és verset is hallhatott a közönség.

Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes és a Pántlika zenekar Fotó: Szabados Kati

A helyi kultúrházban már adventi hangulat uralkodott december első napján. A népművészeti találkozót megelőzően a helyi óvodások és iskolások adták elő karácsonyi műsorukat, az előtérben mézeskalácsot, süteményt, kézművestermékeket kínáltak az ügyes kezű királyréviek.

A népzenei találkozó a Csemadok helyi alapszervezete szervezésében került megrendezésre. A szervezők célja a helybeli sikeres amatőr művészek szereplése mellett a környéken élő népdalénekesek, népzenészek és táncosok bemutatása is. Minden évben más-más csoportok kapnak meghívást a rendezvényre. Idén az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes táncosaira és énekeseire, valamint a csallóközi Pántlika zenekarra esett a választás.

Nagy Ilona saját meséjét adta elő Fotó: Szabados Kati

A műsor a hatodikos Alföldi Réka szavalatával indult, aki Nagy Ilona Égi varázs című versét adta elő. A helybeli amatőr író és költő versei, meséi hazai folyóiratokban többször megjelentek. Nagy Ilona pályázatokon is részt vesz írásaival, legutóbb a Pipafüst Irodalmi és Közéleti Folyóirat Határokon át című pályázatán, ahol első helyezést ért el. Több mesemondó versenyen szerepelt saját gyűjtésű meséivel és feldolgozásaival. Írásaiban feleleveníti a régi királyrévi szokásokat és az ízes tájszólást. Meséi, versei könyv formájában is megjelentek a közelmúltban, Királyrévi gyöngyfüzér címen, amit a rendezvényen meg is vásárolhattak az érdeklődők. Nagy Ilona az est folyamán maga is előadta egyik meséjét.

A továbbiakban a Varsás népdalénekesei álltak színpadra. Ők a hagyományőrzést az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttesben mint táncosok kezdték 10-15 éve, és azóta is összetartja őket a népzene és a népdalok szeretete. A zoborvidéki lakodalmas összeállításukkal nagy sikert arattak Királyrévben.

A tizennyolc éve működő királyrévi Fürge Ujjak citerazenekar a Csemadok Királyrévi Alapszervezete mellett működik. Rendszeresen fellépnek Felvidéken és külföldön egyaránt. Rengeteg alkalommal jártak már Magyarországon, többször Csehországban, Horvátországban és Ausztriában is. A citerások vezetője Erdélyi Csaba, aki a királyrévi rendezvény főszervezője is volt. Műsorok első részében Balaton-felvidéki dallamokat adtak elő, majd Eger környéki boros nóták csendültek fel a citerákon , illetve a jó hangú zenészek énekében.

Varsás varázs

A Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok című találkozó a néptáncnak is helyet adott. Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes ifjú táncosai a jókai táncrend néhány táncával ismertették meg a közönséget. Az együttesben 15 éve táncolhatnak a szeli és a környékbeli fiatalok és gyerekek. A 15 év alatt a Varsás többször átalakult, több generációváltást élt túl. 5-6 éve már nemcsak alsószeliek a tagjai, de egyre több táncos gyereket vonzott be soraiba a Galántai és a Vágsellyei járásból. A táncegyüttes jelenleg 50 táncossal három korcsoportban működik: az Apróvarsásba az óvodások járhatnak, a Kisvarsásba a kisiskolások, az Ifi Varsás pedig már a kis- és nagykamaszok csoportja. A Varsás táncát ezen az estén a Pántlika zenekar kísérte, akik később önálló összeállítással is szerepeltek.

Képgalériánk:
Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes Fotó: Szabados Kati

A Pántlika zenekar muzsikája előtt  elhangzott még egy mese Molnár Lenke tolmácsolásában. A hatodikos kislány többször nyert országos ezüst minősítést a népmesemondó versenyeken. Ezen az estén a Szegény legény gazdagsága című mesét mondta el.

A műsor befejezéseként az 1980-ban alakult Pántlika zenekar muzsikált. Fennállásuk alatt bejárták szinte az egész Európát különböző népzenei fesztiválok, versenyek résztvevőiként. A magyar népzene hiteles előadásán túl a zenekar tagjai népzenei gyűjtéssel is foglalkoznak. Jelenleg a dunaszerdahelyi Dunaág és a pápai Vadvirág néptáncegyüttesek kísérő zenekaraként szerepelnek, de önálló zenés műsoraikkal is fellépnek. Boráros Pál hegedűn, Keviczky Péter Ödi brácsán és Szabó János nagybőgőn játszott.

Képgalériánk:
A királyrévi Fürge Ujjak citerazenekar: (balról) Racsko Regina, Erdélyi Csaba, Benkő Zsófi, Szitás Schnábelt Karolina, Puskás Zsófia Fotó: Szabados Kati

Erdélyi Csaba, a rendezvény főszervezője elmondta, nagyon örül, hogy sikerült megvalósítani ezt a találkozót. „Nem volt egyszerű, mert mindenki nagyon elfoglalt, sok a fellépés. Többször kellett a dátumot is megváltoztatni, hogy a többségnek megfeleljen. De végül sikerült és a fellépésen túl lehetőség adódott egy kis szakmai eszmecserére is.“

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS