2020. június 25., 10:24

A dunaszerdahelyi Sárga kastély története

Nagy Attila, dunaszerdahelyi helytörténész előadását hallgatta meg a közönség a Csallóközi Múzeumban, aki a Sárga kastély múltját tárta fel a nagyérdemű előtt. Az előadás olyan eseményekről is informált, amelyek nem mindenki számára voltak egyértelműek.

Fotó: Reczai Lilla

A rendezvényen jelen voltak Padányi Bíró Márton veszprémi püspök egyeneságú leszármazottait (a Padányi István ágról), akik Magyarországról látogattak el az előadásra.

Nagy Attila-Sárga kastély
Fotó:  Reczai Lilla

Nagy Attila bevezetőjében elmondta, hogy Dunaszerdahely – mint sok más város – kisebb település részekből áll(t). Újfalu részen áll maga a Sárga kastély is, de konkrétan Pókateleken található.

A népnyelv a Pókát pulykának alakította át, amelynek köszönhető a Sárga kastély kőpulyka szobra is az épület oromzatán, vagyis a Kondék címere.

Félszer- és Kétszerújfalu különbségéről is szót ejtett a helytörténész, de a kastély korszakolása volt a legfontosabb tényező a múltból.

Nagy Attila-Sárga kastély
Fotó:  Reczai Lilla

1754–1805 között a Padányi Bíró család lakja a kastélyt, ugyanis Padányi Bíró Márton püspök unokatestvérének, Padányi Bíró Istvánnak építette a kastélyt. A püspök naplójából tudjuk, hogy mikor vette meg pontosan a birtokot. 1805 és 1954 körül aztán a Kondé József Benedek családjának birtokába kerül a kastély. 1854 és 1910 között pedig Wahlberg Miklós bécsi egyetemi tanár vette meg a kastélyt, aki haszonbérbe adta. Majd lánya, Habermann Nándorné megörökölte a híres épületet, aki 1910-ben eladta a Dukesz és Hercog cégnek. A cég gazdasági célokra használta a kastélyt egészen 1943-ig, amíg a zsidóktól el nem vették.

1946 és 1971 között állami birtokként tartották számon, szálláshelyként és hivatalként is működött a kastély. 1971-től pedig a Csallóközi Múzeum székel az épületben, amely mind a mai napig gazdag programot kínál.

Nagy Attila-Sárga kastély
Takács Gyula honvéd főhadnagy (Padányi Bíró István leszármazott) naplófeljegyzései, Takács Ágnes egyeneságú leszármazott öröksége

A zsidó deportálások alatt egypár foglyot is tartottak a kastélyban, és az épület kertjében ki is végeztek néhány katonaszökevényt 1944 végén.

Számos idézet, néhány dunaszerdahelyi legenda is elhangzott az előadáson, amelyek majd egy legendáriumgyűjteményben teljesednek ki. A dunaszerdahelyi Sárga kastélyról is készül egy kötet, amely rövid időn belül elérhetővé válik a közönség számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.