2018. október 26., 11:34

A bényi rotunda

A bényi premontrei kolostortemplom mellett szerényen álldogál a tizenkét apostol tiszteletére szentelt 12. századi rotunda.

bényi rotunda
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

Az eredeti körtemplom 1683-ban megsérült, 1755-ben felújították, majd a második világháborúban szerzett sérülését 1954-ben restaurálták. Ekkor kerültek elő a román stílusú ablakok és freskótöredékek. Magát Bényt a honfoglaló magyarok alapították, s a nyelvészek szerint a névben – a legendákkal ellentétben – valószínűleg a „bő” szó rejlik, amely viselőjének vagyonos, nemzetségfő voltára utal.

Fotó:  Görföl Jenő

A bényi rotunda és még két másik elpusztult templom is a 10–11. században épült. Eredetileg premontrei kolostortemplomok voltak.

Fotó:  Görföl Jenő

A rotunda bélletes kapuja félköríves, ívmezője díszítés nélküli. A belsejében az apszisba vezető diadalív félköríves, magán az apszison román stílusú ablakok találhatók. A félkörben ülőfülkék vannak, fölöttük láthatók a feltárt freskótöredékek, akárcsak az ablakok rézsűs belsejében.

Fotó:  Görföl Jenő

A rotunda a román stílus legszebb és legősibb emlékei közé tartozik tájainkon.

bényi rotunda
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.