2018. szeptember 24., 10:14

Radványi Géza előtt tisztelegnek Kassán

Elkezdődtek a II. Radványi Géza Emléknapok Kassán, ahol 2018. szeptember 23. és 26. között megemlékezések, előadások, visszaemlékezések és filmvetítések útján tisztelegnek a világhírű filmrendező, forgatókönyvíró emléke előtt.

II. Radványi Géza Emléknapok - Kassa
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Palenčárné Csáji Ildikó, a rendezvénysorozatot szervező Kassai Polgári Klub elnöke elmondta, az emléknapok elsődleges célja, hogy megismertesse a kassaiakkal és a nagyközönséggel Radványi Géza filmrendezőt, forgatókönyvírót, Márai Sándor öccsét. Hozzátette, a Kassai Polgári Klub szándéka, hogy fokozatosan bemutassa a jelentős kassai személyiségeket, kiállítások füzetek formájában. „Radványi Géza megérdemli az emléknapokat, annál is inkább, mert így fokozatosan be tudjuk mutatni a filmjeit is” – fogalmazott. Hozzáfűzte, tavaly a munkássága alapján mutatták be Radványi Gézát – ekkor a leghíresebb filmjét, a Valahol Európában címűt digitalizált és felújított változatban láthatta a közönség –, az idén pedig az emlékezések kerülnek a középpontba, olyan személyek visszaemlékezései, akik személyesen ismerték a rendezőt, találkoztak, együtt dolgoztak vele.

Fotó:  Fábián Gergő

A Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja fővédnöksége alatt megrendezett emléknapok ünnepélyes megnyitóját a Grosschmid család egykori háza falán elhelyezett emléktábla előtt tartották. Gris Emese Diána konzul rámutatott, a Grosschmid család két jeles személyiséget adott a magyarságnak és a világnak, Márai Sándort és öccsét, Radványi Gézát. „Három nap híján 111 éve született Kassán Grosschmid Géza, aki ebben a házban élte gyermekkorát, és apai nagyanyja után vette fel a Radványi nevet” – emlékeztetett, majd felidézte a filmrendező életútját, illetve ismertette legjelentősebb alkotásait. „Radványi Géza íróbátyjához hasonlóan világpolgárként volt kénytelen leélni életét. Hogy ez mennyiben befolyásolta pályája alakulását, utólag nehéz eldönteni. A háború ellen még a legválságosabb időszakban is szót emelő humanista művész életműve a magyar filmtörténet rendkívül értékes és fontos része” – emelte ki.

Fotó:  Fábián Gergő

A filmrendező emléktáblájának megkoszorúzását követően az érdeklődők megtekinthették a Márai Sándor Emlékszobát, majd a program a MaJel Rovás Központban folytatódott, ahol Almási Tamás filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és Muszatics Péter filmtörténész, a Magyar Nemzeti Filmarchívum menedzsere tartott előadást.

Fotó:  Fábián Gergő

Almási Tamás – aki Radványi Géza társrendezője volt utolsó filmjénél, a Circus Maximus címűnél – Géza bácsi cipői című előadásában személyes emlékeit idézte fel. Mint mondta, kevés filmre emlékszik gyermekkorából, ezek egyike a Valahol Európában, amely a mai napig egy modell számára. Számos személyes történet, anekdota útján elevenítette meg a magyar filmtörténet egyik legnagyobb rendezőjének személyiségét, mutatta be emberi oldalát a közönségnek. Egyúttal azt is elmagyarázta, miért választott ilyen sajátos címet előadásának. Mint elmondta, Radványi Géza hotelszobájában ki volt téve egy szárnyas oltár, amely előtt három kis cipő állt. „Kérdeztem: Géza bácsi, ez mi? Azt mondta: az egyik apukám cipője 3-4 hónapos korából, a másik az én cipőm volt 3-4-5 hónapos koromban, a jobb oldali pedig a lányom cipője féléves korából. És mondta, tudod, én nem tudom, hogy hol vagyok már otthon. Nekem ez jelenti az otthont, ez a három cipő” – emlékezett vissza.

Fotó:  Fábián Gergő

Muszatics Péter filmtörténész A kassai világpolgár című előadásában Radványi Géza életét és karrierjét foglalta össze. „Makk Károly nagyon találóan fogalmazta meg, hogy ő kassai volt és világpolgár. Tulajdonképp egy mélyen európai ember volt, aki bárhová ment, Kassává változtatta maga körül Európát” – mondta. „Egy olyan életút az övé, melyben nagyon is benne van – éppúgy, mint Márai Sándor életútjában – a szétforgácsolódott közép-európai sors, a művészsors. Ugyanakkor Radványi Géza – sokkal inkább, mint testvére – nemcsak művész, hanem életművész is volt, tehát az ő karakterében a legszembetűnőbb és legszimpatikusabb az a könnyedség, ahogy a szakma és a történelem útvesztőjén átsiklott, áttáncolt. Márai Sándor erre nem volt képes, hét évvel fiatalabb öccse viszont igen” – fűzte hozzá.

Fotó:  Fábián Gergő

A II. Radványi Géza Emléknapok hétfőn városnézéssel folytatódik, majd délután Szekfü András tart előadást Ismerjük-e vagy sem Radványi Gézát? címmel, illetve egy Radványi Géza-portréfilm és az Európa nem válaszol című film vetítésével folytatódik. Kedden Balassa Zoltán beszélget Simon V. Lászlóval a „Radványi Gézával, Márai Sándor testvérével ÚTON valahol Európában” című könyve alapján, valamint a Circus Maximus című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. Szerdán, a rendezvénysorozat zárónapján a Mészáros utcában emlékeznek meg Radványi Gézáról.

II. Radványi Géza Emléknapok - Kassa
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.