2020. május 18., 15:18

Meghalt Michel Piccoli

Meghalt Michel Piccoli francia filmszínész, aki a karrierje során több mint 100 játékfilmben szerepelt. 94 évet élt.

Michel Piccoli két arca
Michel Piccoli két arca
Fotó: Archívum

Zenész családban született; anyja zongoraművész, apja hegedűművész volt. Háromszor nősült, első felesége Éléonore Hirt, majd 11 éven keresztül az énekes Juliette Grécóval élt házasságban, később az utolsó felesége Ludovine Clerc lett. Egyetlen lánya van az első házasságából, Anne-Cordélia.

Húszévesen a Theatre Babylone és a Reynauld-Barrault színház társulatában kezdte színészi karrierjét, az 1950-es évektől kezdett rendszeresen filmekben szerepelni. Godard  1963-ban forgatott A megvetés című filmjével vált ismertté. Piccoli az elmúlt 50 év során több mint 100 filmben szerepelt. Godard mellett dolgozott a legjelentősebb európai és amerikai rendezőkkel, mint Alfred Hitchcock (Topáz), Louis Malle (Atlantic City) vagy Marco Ferreri (A nagy zabálás, Dillinger halott, A szuka). Legfontosabb szerepei közé tartozott Luis Buñuel munkáiban látható alakításai (A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja). Michel Piccoli 1979-ben elnyerte a cannes-i nemzetközi filmfesztivál legjobb színészének járó díját.

Piccoli elkötelezett baloldali politikai aktivista, a Békemozgalom tagja, gyakran exponálta magát a szélsőjobboldalinak minősített Nemzeti Fronttal szemben.1981-ben támogatta François Mitterand kampányát, és azóta is hű maradt a Szocialista Párt táborához.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.