Kortárs magyar meséket is vetítenek a szlovákiai Biennálé során

Radi Anita 2018. október 10., 19:45

Október 10-én a XIV. Animációs Filmek Nemzetközi Biennáléja alkalmából megfilmesített kortárs gyermekversek és dalok kerülnek bemutatásra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME, Budapest) végzett hallgatóinak illusztrációival a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

Fotó: Radi Anita

Október 8. és 12. között Pozsony a mesék városává változik, ugyanis az animációs filmek nemzetközi Biennáléja alkalmával számos érdekes mesefilm kerül bemutatására a világ minden tájáról. A Biennálé főszervezője a pozsonyi BIBIANA – Nemzetközi Gyermekművészeti Központ.

A gyermek animációs filmek nemzetközi versenye kivételes eseménynek számít, amely az audiovizuális kultúra egyfajta tükreként is szolgál. A verseny folyamán az érdeklődők megtekinthetik a legújabb gyermekeknek készült animációs filmeket, a legjobb produkciók pedig díjakban is részesülnek. A győztes animációs filmekről egy nemzetközi szakmai zsűri fog dönteni, melynek egy magyarországi rendezőnő is tagja lesz.

Fotó: Radi Anita

A főváros számos érdekes programmal várja a kicsiket és nagyokat.  A pozsonyi Bibiana épületébe a szlovák animációs filmek fejlődését bemutató kiállítás kerül megrendezésre, ahol a gyerekek számára vidám kreatív műhelyek is létesülnek. A filmvetítések során az idelátogatók nem csak a szlovák és cseh produkciókkal ismerkedhetnek meg, de bemutatkozik Japán gazdag mesevilága, lengyel rajzfilmek ismert történetei és főhősei, ahogy magyarországi animációs filmek is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem műhelyéből.

Pozsonyban az egyes mesefilm-gyűjteményeket és számos neves alkotó bemutatóját a három nagy fővárosi moziban lehet megtekinteni: a Mladosť, a Lumière, és a Klap mozikban. A fesztivál részeként kísérőprogramként szolgálnak különböző szemináriumok, beszélgetések, prezentációk, kiállítások, a gyerekeknek pedig versenyekkel és kreatív műhelyekkel készültek a szervezők.

Fotó: Radi Anita

Az idei animációs fesztivál különlegessége, hogy már nem csak a fővárosban, de más szlovákiai városokban is bemutatásra kerülnek a neves mesefilmek. Többek között Privigyén, Eperjesen, Kassán és Miaván találkozhatunk a fesztivál színes programsorozatával.

Magyar meséket is láthatunk Pozsonyban

Október 10-én került sor a Versfilmek című kiállítás ünnepi megnyitójára a Pozsonyi Magyar Intézet épületében. Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés a számukra, hogy szakmailag és szervezésileg is bekapcsolódhatnak ennek az egyre nagyszerűbb fesztiválnak programsorozatába.

Peter Tvrdoň, a Bibiana főigazgatója és egyben a fesztivál házigazdája ünnepi beszéde során elmondta, folyamatosan szorosan együttműködnek a magyar kollégákkal, animátorokkal, és illusztrátorokkal, aminek bizonyítéka, hogy rendszeres részt vesznek a Kecskeméti Animációs Fesztiválon. Megemlítette, hogy a nemzetközi szakmai zsűriben jelen van egy magyar tag is, aki dönthet arról, melyik film részesül díjban. A Biennálé egy olyan esemény, amely során alkalom adódik arra, hogy kicserélhessük egymás között értékeinket, tapasztalatainkat, beszélhetünk arról, mi érdekes született Magyarországon, és mi nálunk. Ez pedig jövőbeli együttműködéseinket is támogatja.

Képgalériánk:
Fotó: Radi Anita

Az ünnepi bemutatón megjelent a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem két munkatársa is: Domonyi Rita, Balázs Béla-díjas dramaturg, illetve Réti Gábor rendező és a MOME tanárának személyében.

Domonyi Rita elmondta, ezen kiállítás igazi hátterében az állt, hogy egyrészt kortárs magyar gyerekverseket válogassanak össze, továbbá olyan rendezőkkel dolgozzanak együtt, akik még nagyon fiatal pályakezdők. Fontosnak tartják, hogy a gyerekekhez eljusson a költészet és a dalok által közvetített szépség és játékosság, amire az animáció nyelve tökéletes. Ugyanolyan fontos viszont megtanítani a friss animációs rendező generációt arra, hogyan kell a gyerekekhez szólni. A munka során mindenkit arra biztattak, hogy találja meg saját hangját rendezőként, illetve saját vizuális világát és látványterveit.

Domonyi Rita elmondta, nagyon büszke fiatal magyar rendezőinkre, mert amit készítenek, nem csak mozgóképen működik, de egy-egy kép formájában is műalkotásként szolgálhat.

A rendezvény főszervezője volt Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS