2019. szeptember 27., 12:15

Elkezdődtek a III. Radványi Géza Emléknapok

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Radványi Géza Emléknapokat Kassán, ahol  szeptember 26-28. között emlékeznek meg a világszerte ismert filmrendezőről, forgatókönyvíróról.

_dsc2821.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Kassai Polgári Klub által szervezett háromnapos rendezvénysorozat már hagyományosan a rendező emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét, amely a Mészáros utca 35. szám alatt, Radványi egykori otthonának falán kapott helyet.

A megemlékezésen részt vett Radványi Géza lánya, Marika von Radványi, aki férjével együtt érkezett Münchenből erre az alkalomra.

Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja ünnepi beszédében hangsúlyozta, Radványi Gézát évtizedek óta számon tartják Magyarországon, különösen a filmszakma, illetve a kultúrára igényes, filmeket kedvelő nagyközönség, de nagyon fontos, hogy születésnapján Kassán is megemlékezzünk róla. Mint mondta, talán bátyja, a még nála is híresebb Márai Sándor mellett háttérbe szorul kissé az emléke, de Radványi Géza kiemelkedő személyiség, a magyar film történetének nagy alakja volt.

Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja
Fotó:  Fábián Gergő
Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja

„Amikor itt álltunk, gondoljunk arra, hogy ebből a Mészáros utcai házból indult el a világhírnév felé két testvér, akikkel szemben nekünk is felelősségünk van, akikre fontos emlékeznünk. Hiszen tudatában kell lennünk értékeinknek, annak, hogy Kassa mit adott, kiket, milyen személyiségeket adott a magyarságnak, a világnak, az egyetemes kultúrának. Nemcsak Márai Sándorra, hanem Radványi Gézára is joggal lehetünk büszkék. Bátran meríthetünk erőt mindkettőjük sikeres életútjából. Ők ennek a városnak, Kassának vitték a hírét a világban, és viszik haláluk után is. Ma is adnak valamit nekünk, ma is kapunk tőlük valamit, hisz a műveik jelentette kulturális élményeken túl öntudatunkban, a városhoz való kötődésünkben, itteni közösségeinkben is megerősítenek minket, a ma Kassán élőket, ha magunkban hordozzuk, ápoljuk emléküket, és a városba látogatóknak is újra és újra bemutatjuk mindazt az értéket, amit ők életük során megalkottak, képviseltek” – fogalmazott a főkonzul.

Örökösen úton volt

A filmrendező emléktáblájának megkoszorúzása után az emléknapok nyitónapjának programja a MaJel Rovás Központban folytatódott, ahol Radványi Géza lányával, Marika von Radványival beszélgetett Muszatics Péter filmtörténész. Marika von Radványi nemcsak az apjával kapcsolatos emlékeit idézte fel, de beszélt az anyjáról és Márai Sándorról is, valamint családi fényképeket is hozott, köztük azt, amelyen három cipő látható, Radványi első cipője, Marika első cipője és a fiának első cipője, amelyekből az első kettőt a rendező állítólag mindig vitte magával, akárhol utazott Európában.

Marika von Radványi férjével
Fotó:  Fábián Gergő
Marika von Radványi férjével

Mint mondta, Radványi Géza nem egy tipikus édesapa volt, inkább barát, akivel nagyon közeli baráti kapcsolatot ápoltak.

Amikor ott volt, nagyon intenzíven volt ott. Sok filmet készített, sokat volt úton, nem az az otthon ülő típus volt”

– fogalmazott. Hozzátette, ő Rómában született, majd egy évvel később Párizsba költöztek, nemcsak az apja munkája miatt, hanem mert az anyja oda akart menni. Apjával kapcsolatos első emléke egy párizsi parkhoz fűződik, ott játszott vele. Ami még megmarad emlékezetében, hogy sokat mesélt, állandóan mesélt, bár arra már nem emlékszik, hogy mit. 

Fotó:  Fábián Gergő

Marika von Radványi édesanyja, Tasnády Fekete Mária nagyon híres színésznő volt. Mint elmondta, születése után nem igazán éltek együtt a szülei, problémás volt a kapcsolatuk, és amikor később azt kérdezte az apjától, miért vannak még együtt, miért nem váltak el, azt válaszolta: ugyanazokat a gyermekdalokat ismerjük, ugyanabból a fából faragtak bennünket, és ez tart minket együtt. Hozzátette, anyja gyönyörű nő volt, aki sokat foglalkozott a szépségével, de amikor az arca egy része egy betegség következtében lebénult, ettől nagyon szerencsétlenül érezte magát. Egyébként nehéz személyiség, ugyanakkor hihetetlenül fegyelmezett, nagyon erős nő volt.

Szigorú, aszketikus embernek találta Márait

Azt is elmondta, bár ismerte Márai Sándort, nyolcéves korában az anyja társaságában látogatta meg New Yorkban, de találkozásuk mindössze egy órán át tartott.

Az írót szigorú, aszketikus embernek találta, aki nagyon ritkán nevetett, de hangsúlyozta, ez egy nyolcéves lány benyomása volt, lehet, hogy a valóságban nem ilyen volt. Később kérdezte Márairól az apját, s ekkor számára vált világossá, hogy Géza csodálta a bátyját.

Fotó:  Fábián Gergő

Marika von Radványi azt is elmondta, első alkalommal jár Kassán. Az apja sokat mesélt a városról, amely fontos volt a számára. Nemcsak magáról a városról beszélt, hanem a bátyjáról és arról, milyen hihetetlen kalandokat éltek át. Ezekből az elbeszélésekből ismeri a Mészáros utcai házat vagy az iskolát, ahová apja nem túl szívesen járt. Mint mondta, maga sem tudja, miért nem látogatott korábban Kassára, azt gondolta, a városban talán csak Márai emlékét őrzik, de amikor kapcsolatba léptek vele, kiderült, ez nincs így, tehát ellátogatott ide. „Az a benyomásom támadt, Géza már vár rám. Mintha azt mondaná, gyere már végre” – tette hozzá.

Fotó:  Fábián Gergő

A III. Radványi Géza Emléknapok első napjának programja a rendező egyik alkotása, az Óriáskerék című film vetítésével zárult. Pénteken Szekfü András Így filmeztünk című könyvét mutatja be Ötvös Anna, majd Bacsó Péter özvegye, Hudák Ilona beszél a 2009-ben elhunyt filmrendező életéről, Dr. Kelecsényi László tart előadást Bacsó Péter kitörései címmel, végül pedig levetítik A tanú című filmet. Szombaton a Circus Maximus vetítésével zárul a rendezvénysorozat.

_dsc2821.jpg
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.