2021. november 9., 20:25

Az MTVA filmszemléjén díjazták munkatársaink alkotását

A Tomojka Tünde és Tomojka Vojtko Béla szerzőpáros nevét jegyző végRendelet című rövidfilm a nyár végén már elnyert egy rangos díjat a KultFilm fesztiválon. A Kós Károly Testület a napokban negyedik alkalommal rendezte meg a Külhoni Tudósítói Filmszemléjét. Az idei volt a második online díjátadó, melyen a beérkezett 50 pályaműből Pálffy István elnökletével a Duna Médiaszolgáltató zsűrije három kategóriában osztott ki díjakat. A tévés rövidfilm kategóriájában Tomojkáék ugyanezen filmükkel nyerték el a harmadik helyezést.

Tomojkáék
Médialapozó
Fotó: Tomojka Vojtko archívum

Az MTVA Kárpát-medencei tudósítói hálózatának ők is tagjai, ezért pályázhattak filmjükkel a szemlére. A magyarországi közmédia műsoraihoz az ő külhoni műhelyük is rendszeres tudósítással járul hozzá, ám önálló filmes munkássággal is rendelkeznek (portrék, magazinok, dokumentumfilmek).

A végRendelet témája egy kitelepített, méltóságától megfosztott felvidéki család sorsa, kálváriája.

A film képi világáról már mesélt portálunknak az operatőr, Tomojka Vojtko Béla. Ez alkalommal alkotótársát és egyben feleségét, Tündét az általa végzett dramaturgiai munkáról kérdeztem.

Miért éppen egy ilyen témát választottál megfilmesítésre érdemesnek?

Úgy tapasztalom, az emberek alig beszélnek ezekről a dolgokról, legyen szó épp a kitelepítésekről, a hontalanság éveiről, a reszlovakizációról, Trianonról vagy a Gulagról. Emléknapok alkalmával megemlékezünk e nehéz sorsokról, de egyébként a családokon belül nem jellemző, hogy egy ilyen téma felmerüljön mélyebb beszélgetések kapcsán.

Ha valakiről tudjuk is, hogy esetleg érintett lehet, az nem feltétlenül jelenti azt is egyben, hogy hajlandó az illető arra, elmesélje történetét a kamerába az utókornak.

Azt hiszem, ritkaságszámba megy a filmünkben szereplő Tóth fivérek esete. Pedig mai, felgyorsult világunkban a könyvek tanúbizonyságát és értékét tisztelve, filmes eszközökkel is megörökíthetőek, átadhatóak a kordokumentumok.

Mennyire nehéz a médiamunkás számára felkutatni az ehhez hasonló történeteket?

Természetesen igénybe veszem polgármesterek, történészek, muzeológusok segítségét, akiknél remélhetően találok elsődleges kapcsolatot még élő idős személyekre, hozzátartozókra. De természetesen előfordul, hogy más forrásokból jutunk értékes információkhoz, egy nyomhoz, amin el tudok indulni.

Ami igazán nagy kutatómunkát igényelt egy másik filmünk kapcsán, a második világháborús katonák hozzátartozóinak felkutatása.

A filmben szereplő, gömöri Tóth fivéreket hogy sikerült megtalálni?

A Magyarság Háza felkért, hogy készítsünk egyesületükről egy hosszabb hangvételű dokumetumfilmet. Ez lett a Kerecsen Motorosok – Felvidék őrszemei c. alkotásunk.  Híresek jótékonykodásukról, többek között a perbenyiki Jó Pásztor Házát is segítették már célzott adományaikkal. Az viszont még szűkebb környezetükben is kevesek számára volt eddig nyilvánvaló, hogy akár csak az egyesületük megalapítása is szorosan összefügg a testvérek családtörténetével, őseik hagyatékának tiszteletével.

Családjukban többen is, különböző helyzetekben jobban jártak volna, ha megalkusznak, de ők soha nem a könnyebb utat választották:

málenkij robot, Gulag, onnan viszont önmagukat meg nem tagadva, magyarként tértek vissza. Tulajdonképpen eleik nehéz sorsa ad nekik példaértékű erőt hitvallásukhoz, rendíthetetlen magyarságtudatukhoz. Küldetésüknek és kötelességüknek érzik erejükhöz mérten a felvidéki magyarok segítését.

Ha jól értem, egy részinformáció tudatában azzal kerestétek fel őket, hogy filmetek témája a fivérek szociális érzékenysége lesz.

Tulajdonképpen igen.

Ez a kerek egység a forgatás során állt össze. Felemelő érzés volt ennek a varázslatnak részese lenni.

Nagyon örülök, hogy a pár perces rendszeres tudósításaink mellett vannak még szerkesztőségek, melyek igényt tartanak az általunk is vallott értékeket  – a hit, a család, a történelmünk, a gyökereink és a nemzeti öntudat - bemutató kissé hosszabb lélegzetű alkotásokra is, nem csak a jövő nemzedékek számára.

A Duna csatorna is műsorára tűzi a közeljövőben a nyertes alkotásokat. További sok, hasonlóan értékes felkérést is kívánva, gratulálunk sikereikhez.

Tomojkáék
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.