2024. február 24., 19:15

Az Egy zuhanás anatómiája kapta a legjobb filmért járó César-díjat

Tarolt az Egy zuhanás anatómiája című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: a Justine Triet rendezésében készült lélektani krimit hat kategóriában díjazta a francia filmakadémia.

 

Egy zuhanás anatómiája
Fotó: archívum

A tavalyi cannes-i fesztiválon az Arany Pálmát elnyert dráma kapta meg a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek (Justine Triet és Arthur Harari), a legjobb férfi mellékszereplőnek (Swann Arlaud), a legjobb vágásnak (Laurent Sénéchal) járó elismerést, s a film főszerepét alakító német Sandra Hüller pedig a legjobb színésznőnek járó szobrot vehette át.


Justine Triet-nek ez a negyedik játékfilmje. A thriller - amelyet eddig több mint másfél millióan láttak a francia mozikban - elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a 81. Golden Globe díjátadón, és öt kategóriában - köztük a legjobb rendezésért és a legjobb színésznői alakításért -, jelölték a március 10-én kiosztásra kerülő Oscar-díjak versenyében is.

Az Egy zuhanás anatómiája a francia Alpokban játszódik, ahol holtan találnak egy írót. Bár szintén író felesége állítja, hogy a férje öngyilkos lett, a nőt vád alá helyezik a férfi meggyilkolásának gyanújával. A film kétharmadát kitevő per a művészházaspáron belüli dinamikát és a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja.

A párizsi Olympia koncertteremben rendezett 49. César-díjátadó másik nagy győztese a Thomas Cailley rendezésében készült Mutánsok című fantasztikus film, amely 12 jelölés után öt kategóriában nyerte el a César díjat: a legjobb filmzenéért (Andrea Laszlo De Simone), a legjobb jelmeztervezésért (Ariane Daurat), a legjobb fényképezésért (David Cailley), a legjobb vizuális effektekért (Cyrille Bonjean, Bruno Sommier és Jean-Louis Autret) és a legjobb hangmérnöki munkáért (Fabrice Osinski, Raphaël Sohier, Matthieu Fichet és Niels Barletta).

A legjobb színésznek járó César-díjat a francia-belga Arieh Worthalter vehette át A Goldman ügy című tárgyalótermi dráma főszerepéért. Az alkotás Pierre Goldmann szélsőbaloldali aktivista 1975-ös gyilkosság vádja miatti peréről szól, amely megosztotta Franciaországot. A filmet Cédric Cahn rendezte.  

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.