2024. június 1., 16:45

A mi városunk, Dunaszerdahely

Május utolsó napján a Családi Könyvklub dunaszerdahelyi könyvesboltjában tartották meg azt sajtótájékoztatót, amely során Az én városom, Dunaszerdahely című filmsorozat első részéről beszélt a film ötletgazdája és rendezője, Bertók Mátyás, továbbá riportere, Bíró Éva. A sajtótájékoztatót követően a MAX bevásárlóközpont CINEMAX mozijának vetítőtermében került sor a film első, zártkörű vetítésére.

bertok-matyas_
Galéria
+9 kép a galériában
Bertók Mátyás beszél a megjelenteknek
Fotó: Lacza Gergely

Az alkotók célja a film segítségével életképek felvillantása Dunaszerdahely mindennapi életéből, melynek során bemutatják a város közösségét egymástól függetlenül alkotó, ám lelkiekben mégis együvé tartozó és Dunaszerdahely arculatát kialakító, lakóhelyükért tenni akaró, közismert személyiségek egy részét, akiknek vágya az, hogy a város a jövőben egy még jobb és élhetőbb település lehessen, és akik példaként szolgálhatnak a jövő generációinak.

A film segítségével a dunaszerdahelyi életérzést szeretnék közvetíteni, és nem mellesleg erősíteni a helyiek lokálpatriotizmusát.
bertok-matyas-es-biro-eva
Bertók Mátyás és Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely

Bertók Mátyás 36 éves szakmai tapasztalattal bír a film- és reklámfilm készítés terén. Vállalatok felkérésére készített reklám- és oktató-, továbbá bemutatófilmeket. Ezenkívül a régióba érkező mindenkori szlovák kormány képviselőiről is forgatott hivatalos eseményeken. Mivel több évtizede maga is a városban él és fontos számára Dunaszerdahely, már régóta dédelgetett vágya volt egy városról forgatott film elkészítése.

bertok-matyas-es-biro-eva_
Bertók Mátyás és Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely

Az alkotás elsődleges célja nem az építészeti és a természeti szépségek bemutatása, hanem az itt élő közösség ragaszkodása városukhoz, ugyanis a filmben megszólaló minden fontos szereplőnek a szívügye Dunaszerdahely. Ők nemcsak hangzatos mondatokkal, hanem tettekkel is hozzájárulnak a város arculatának fomálásához, jobbá és szebbé tételéhez. Bertók Mátyás a segítségükkel kíván példát állítani a fiataloknak, hogy a következő generációk ne csak itt lakjanak, de lelkiekben is kötődjenek Csallóköz szívéhez és természetesnek vegyék annak a munkának a folytatását, amelyet mind a filmben megszólaltatottak, mind a régebbi időszakok kiemelkedő egyéniségei már korábban elkezdtek. Az alkotás fontos üzenete a lokálpatriotizmus erősítése a helyiekben, hogy érezzék, Dunaszerdahely egy olyan hely, ahova mindig jó visszatérni, amelyhez az ott élőknek van kötődése.

bertok-matyas
Bertók Mátyás

Bertók Mátyás szerint

a film koncepciója az interjúk készítése során megváltozott, ugyanis rájött arra, hogy akik a város szempontjából értékes személyiségek, vagy azok, akik megtestesítik Dunaszerdahely szellemiségét, jóval többen vannak annál, hogy egy filmbe lehessen őket „sűríteni”.

Ezért a város történelme „csupán” archív fényképeken, egy rövid összefoglalóban és egy tősgyökeres dunaszerdahelyi polgár és dinasztia bemutatásán keresztül kerül érintőlegesen fókuszba, a sport a DAC-stadion megépítése okán, az oktatás pedig a Vámbéry Ármin Gimnázium és a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium jóvoltából. A kultúra a Csallóközi néptáncegyüttes és az Opera Trió vonatkozásában jelenítődik meg, a civil szervezeteket pedig a Sikabony Polgári Társulás képviseli. A filmben természetesen megszólal dr. Hájos Zoltán polgármester, de a sorozat első része főleg a legnagyobb dunaszerdahelyi vállalatokra, cégekre, s azok vezetőire, azaz a csúcsvállalkozókra épít (pl. Metrans, Schindler, Andrea Shop, de megszólal Világi Oszkár vagy Kulcsár Lajos is). Az egészségügy, a hitélet és a többi, a film első részében csupán villanásnyira megjelenő, de a város szerves részét képező egyéb közéleti „szektorok”, intézmények majd a sorozat későbbi részeiben kapnak nagyobb teret.

bertok-matyas-es-biro-eva__0
Bertók Mátyás és Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely
Az egészet azokkal kezdtük, akiknek a munkája talán a leglátványosabb, a leginkább szem előtt van a város arculatának kialakítás tekintetében. Gondoltam, hogy készítünk egy 35-40 perces filmet, és kész... Az egész azonban olyan terebélyes projektté alakult, hogy az szinte félelmetes. Nem tudom, hány részt fogunk még leforgatni, de a terveim szerint minden két évben megjelennénk egy epizóddal, amelyekben különböző »rétegek« szólalnának meg, és természetesen az utca emberét is meg fogjuk szólítani”,

összegzett Bertók, és köszönetet mondott mindenkinek, aki a forgatás során a stábban dolgozott és természetesen azoknak is, akik vállalták a szereplést és pozitívan álltak hozzá ehhez a projekthez. Külön kiemelte a sajtótájékoztatón is résztvevő riporter, Bíró Éva munkáját, aki önzetlenül, sok munkaórát vállalva segített abban, hogy minél színesebb lehessen a film első része. A városnak és a Dunaszerdahelyi Televíziónak (DSTV) is köszönetet mondott. Az előbbinek leginkább a drónfelvételek zökkenőmentes lebonyolításában volt nagy szerepe, az utóbbi pedig archív anyagokkal segítette a csapat munkáját.

biro-eva
Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely

Kérdésemre, hogy milyen a film stílusa, műfaja, a rendező úgy reagált, hogy minden zsánerből akad benne, de nem lehet kifejezetten imázs-, vagy riportfilmnek, esetleg dokumentumfilmnek nevezni (bár a tervek szerint egy rövid imázsfilm is készülne az első rész anyagából). A lényeg ugyanis nem a stíluson van, hanem azon, hogy a film érzelmileg hasson a közönségre, az itt élő közösség érezze magáénak ezt a várost, emelte ki Bertók Mátyás, aki több mint egy évtizedig a városi televízió munkatársa is volt, ahol elmondása szerint a kollégák egymástól is tanultak és már jelekből, rezdülésekből megértették egymást. Talán ezért is működhetett olyan jól a csapatmunka, s ezt az érzelmi faktort próbálta a filmbe is belecsempészni, mondta.

A vállalkozók között olyan is akad a filmben, aki el is érzékenyül, amikor a városról beszél”,

említette a rendező.

bertok-matyas-es-biro-eva__1
Bertók Mátyás és Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely
A filmben szereplők maguk is igényelték azt, hogy jöjjenek össze, találkozzanak, leüljenek és beszélgessenek. Ekkor tartottunk nekik egy belső vetítést, és ennek alkalmával jöttek elő igazán olyan mély beszélgetések, amelyekre egyébként a rohanó mindennapokban nincsen lehetőség”,

mondta Bertók, aki szerint sokan a film szereplői közül annyira a magukénak érzeték az alkotást, hogy kérés nélkül, önkéntesen hozzájárultak a forgatási költségek finanszírozásához. Sokan pedig jelentkeztek, hogy szívesen szerepelnének benne.

jelenet-a-filmbol
Jelenet a filmből
Fotó:  Lacza Gergely

A zártkörű premiervetítésen – ahogy mondani szokták – még a csilláron a is lógtak, mert a szereplőkön kívül többek között a város prominens képviselői, a két iskola tanulói és a sajtó képviselői is jelen voltak.

Jó volt tapasztalni, hogy a megszólaltatottak nem betanult sablon- vagy marketingszövegeket mondtak, hanem önzetlenül, csillogó szemmel beszéltek a városról, és nem rejtették véka alá, hogy milyen fontos számukra és milyen büszkék arra, hogy Dunaszerdahelyhez kötődnek.

Kívülállóként talán a 80 perc soknak tűnik, és lehet, hogy rövidebbre, szorosabbra vágva még „ütősebb”, hatásosabb lett volna a végső változat, azonban a közönség egy pillanatig sem unatkozott, a mondanivaló maradéktalanul átjött, és valóban, nemcsak a látványos drónfelvételek vagy a fontos mondatok szintjén, hanem – ami a lényeg – érzelmileg is. Ezt bizonyítja az a taps és ováció, ami a stáblista és az utolsó képkockák megjelenése után harsant fel a közönség soraiból (miközben záróakkordként Tilajčík Imi szerzeménye is felcsendült); és ami fontos, a fiatalok is azonosulni tudtak az alkotással.

hajos-zoltan
Hájos Zoltán polgármester is szót kért
Fotó:  Lacza Gergely

A vetítés után Hájos Zoltán polgármester köszönte meg Bertók Mátyásnak és stábjának, hogy belefogott ebbe a 14 hónapot felölelő nagy projektbe, és reményét fejezte ki a folytatást illetően.

Úgy gondolom, egy következő mérföldkőhöz érkezett városunk közössége, hiszen ilyen jellegű film, ahol közösségünk megbecsült tagjai beszélnek önmagukról és városunkról, még nem készült. A filmben szereplő hölgyek és urak valóban a jövő generációjához is szóltak. Az a közösségi erő, amely a filmből is árad, nagyon fontos, hiszen egy közösség akkor tud sikeres lenni és akkor tud boldog lenni, ha megfelelő szolgáltatásokat tud biztosítani az itt lakóknak. Ez nemcsak az önkormányzat részéről fontos, de mindenki hozzáteszi és hozzátette a maga kis munkáját, ahogy a filmben is látható volt”,

szögezte le a polgármester.

Ami a film utóéletét illeti, terveznek nyilvános vetítéseket is, és valószínű, hogy előbb vagy utóbb az internetes videómegosztó platformokon is megjelenik majd az alkotás.

bertok-matyas-es-biro-eva
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.