2024. október 26., 17:21

1956 – Ingyenes filmek a Filmión

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából négy filmet tett ingyenesen megtekinthetővé vasárnap estig a Filmio.

Filmio
Fotó: filmio.hu

A Nemzeti Filmintézet streamingplatformján a Szabadság – különjárat, a Mansfeld, a Szerencsés Dániel és a Megáll az idő vált előrhetővé.

1956 nyarán, három hónappal a forradalom kitörése előtt három mindenre elszánt magyar fiatal a disszidálás merőben szokatlan módját választja: eltérítik a Budapest–Szombathely légi járatot, és a fedélzeten tartózkodó államvédelmis tisztet semlegesítve Ingolstadtig kormányozzák a gépet”

– olvasható a 2013-ban bemutatott Szabadság – különjárat ismertetőjében. Fazakas Péter alkotásában Tenki Réka, Lengyel Tamás és Varju Kálmán szerepel.

A 2006-os Mansfeld című film bemutatja, ahogy a 17 éves Mansfeld Péter és barátai az 1956-os forradalom leverése után ünnepélyesen esküt tesznek, hogy a forradalom újbóli kirobbantásán fognak munkálkodni. Miután lefegyvereznek és elrabolnak egy rendőrt, a hivatalos szervek hamar elfogják őket. A kihallgatások során Péter megmakacsolja magát, és az összes bűncselekményt magára vállalja. Szilágyi Andor alkotása az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozatának állít emléket.

A Szerencsés Dániel, Sándor Pál a forradalom utóhatásairól, az emigrációs hullámról, a menni vagy maradni örök kérdéséről szóló érzékeny filmje az 1983-as Filmszemléről a fődíjat, a cannes-i fesztiválról a kritikusok díját vitte el:

Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri ’56 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. Dániel Bécsbe távozó szerelme után siet, Gyurinak pedig menekülnie kell, mert a forradalom alatt részt vett az utcai harcokban.”

Az 1981-ben bemutatott Megáll az idő Gothár Péter korszakos alkotása. A lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről szól, de sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: a XXI. század elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás remekművei, a legújabb filmek, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy 1000 magyar film közül válogathat a közönség a FILMIO-n.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.