2019. december 30., 19:28

Tavasszal fejezik be az alsósztregovai kastélypark felújítását

Jövő májusra kellene befejezni Aslósztregován a Madách Imre Múzeumot körülvevő történelmi park felújítását.

Alsósztregova-Jarábik
Jarábik Gabriella igazgató szerint májusra elkészülnek a felújítással
Fotó: Archívum

A projekt megvalósítását idén júliusban kezdte meg a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a határon átnyúló Palóc–Hont-Podpoľanie pályázat keretében, amelybe még öt további projekt tartozik magyar és szlovák oldalon.

A többi projekt már befejeződött, azonban az alsósztregovainál meg kellett ismételni a közbeszerzési pályázatot. Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója a szlovák sajtóirodának elmondta, a projekt határidejének meghosszabbítását a nemzetközi koordinátor jóváhagyta.

A győztes cég júliustól decemberig elvégezte a munka 80 százalékát, már csak a Madách Imre sírján lévő emlékmű felújítása van hátra, de a műemlékvédelmi szakértők azt javasolták, hogy ehhez csak tavasszal fogjunk hozzá”

- mondta az igazgató.

Jarábik Gabriella hozzátette, az egész park területe 2,5 hektár és a felújítás befejezése után kulturális rendezvényeknek adhat otthont.

A múzeum 281 ezer eurót nyert a felújításra a határon átnyúló projekt keretében, a kulturális minisztérium 70 ezer eurós támogatást nyújtott. A kastély épületének felújítása 2010 és 2013 között zajlott.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.