2022. december 17., 18:22

Zongorista tehetség a Virtuózok V4+ Szlovénia magyarországi győztese

Fenomenális zenésznek, istenadta tehetségnek nevezeték a Virtuózok V4+ Szlovénia zsűritagjai Dávid Roland Mózest, a 15 éves zongoristát, a klasszikus zenei tehetségkutató magyar győztesét. A péntek esti fináléban öt nemzet tíz fiataljának párbaját egy időben követhették a résztvevő országok nézői.

Dávid Roland Mózes
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A klasszikus zene jövőjét jelentő ifjú muzsikusok vívtak országonként zenei párbajt a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében. Bravúros technikájukkal lenyűgözték a nemzetközi zsűri tagjait és a szuperzsűri székében helyet foglaló Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmestert. A határokon átívelő műsorfolyam a résztvevő országokban – Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában – csaknem 70 millió emberhez juthatott el egy időben.

Mind az öt országból két-két fiatal jutott a döntőbe. A hazánkat képviselő két ifjú művész közül elsőként Somogyi Levente mutatta meg, hogy a szaxofon egy varázslatos hangszer. Miklósa Erika – világhírű koloratúrszoprán opera-énekesnő, a nemzetközi zsűri magyar tagja – nagyon különlegesnek tartotta a 19 éves tehetség játékát, mint mondta, még soha nem hallott Bach-darabot szaxofonos előadásban.

A 15 éves Dávid Roland Mózes Chopin egyik keringőjével bizonyította sokoldalúságát, amelyet a zsűri is elismert. A sztárcsellista HAUSER szerint, a fiatal zongoristát hamarosan nagy színpadon is láthatjuk, Plácido Domingo pedig fenomenális zenésznek nevezte őt. Kiemelkedő tehetségét a zsűri azzal is elismerte, hogy őt választották a magyarországi győztesnek. A Virtuózok V4+ Szlovénia „szupergyőztese” pedig a hegedűn játszó 13 éves Patricija Avšič lett az idei vendégország, Szlovénia képviseletében. Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyertek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint a Hollóházi manufaktúra által készített  porcelánhegedűt is átvehettek.

A Magyarországon forgatott tehetségkutató műsorba ellátogatott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin elvállata a Virtuózok következő évadának fővédnökségét, így a fiatalok jövőre a Sándor-palotában is felléphetnek.

A Virtuózok V4+ Szlovénia valamennyi résztvevő országából hirdetettek győztest: Roman Červinka Csehország, Patricija Avšič Szlovénia, Maciej Kasperek Lengyelország, Klára Valentovičová Szlovákia és Dávid Roland Mózes Magyarország képviseletében nyerte meg a tehetségkutatót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.