2019. december 21., 07:24

Zenés beszélgetés Faragó 'Topi' Andrással

Egy héten belül két remek koncertet is láthatott a királyhelmeci közönség. MÁZS nagysikerű előadása után két nappal, kollégája, Faragó András, Topi látogatott el a magyar közösségi házba, hogy ott Balogh Mónika beszélgetőtársaként valljon önmagáról, pályájáról, szerepeiről, utazásairól.

Galéria
+4 kép a galériában
faragó András, Topi

A viszonylag kis létszámú, ám rendkívül lelkes közönség előtt zajló beszélgetés lassan építkezett, ám hangulatilag egyre magasabbra hágott. A kérdésekre adott válaszai után, kitűnő énekhangját is megvillantotta a művész úr.

Faragó András, aki az elmúlt évben jelentős külső változáson ment keresztül, hiszen 26 év után levágatta megunt szakállát, hosszú haját, 38 éve van a színészi pályán.

Ő is vidéken kezdte pályafutását, ám 1997 óta a Budapesti Operettszínház oszlopos tagja, azóta bizony egy-egy darab több feldolgozásában is kipróbálta magát más-más szerepben. A filmszerepek is megtalálták, mint pl. a Valami Amerika 2-3, az Angyalbőrben vagy az Ízig-vérig.

Azon színészek egyike, aki szinkronszínészként is kitűnően teljesít. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy sokan vallják: a magyar szinkron képes feljavítani bizonyos filmek színvonalát. Csakhogy nem mindenki alkalmas szinkronszínésznek, ebben a helyzetben ugyanis az agynak rá kell a feladatra kattannia. A dolog lényege  a ritmusban rejlik. Ő már kép nélkül is szinkronizált, bár ez azért egyáltalán nem ideális állapot. Számtalan ismert és kevésbé ismert színésznek kölcsönözte hangját.

Arra a kérdésre, hogyan lett ő Topi, elmondta, hogy amikor a színművészeti főiskolára felvételizett, bezárták őket az Ódry Színpadra, ahol azzal szórakoztatták egymást a várakozás hosszú perceiben, hogy a Muppet show figuráit utánozták. Ő volt Topi maci, így lett Topi.

Kedvenc foglalatosságaival kapcsolatosan elárulta:  szívesen játszik magyar (bábos) biliárdot, ahonnan ő származik, ott mindenki ezt játssza. Őt választották a Bábos Billiárd Egyesület országos elnökévé is. Most azon dolgoznak, hogy ezt a játékot is hungarikummá tegyék. Főzni is szeret, bár azt nem könyvből teszi, inkább ötletel. Konyhájának érdekessége, hogy merészen bánik a fűszerekkel. Mindenevő, csak a szalontüdő számít e téren kivételnek.

Foglalkozásából adódóan sokat utazik, csak Japánban már négy alkalommal járt, ugyanis a japánok imádják az operetteket, volt olyan előadásuk, amelyen nézőként a japán császári család is részt vett.

A nézők kedvéért bizonyos operett slágereket japánul is megtanultak. De énekelt már németül, olaszul, ivritül is.

Ráadásul partnerei között egy Habsburg főherceg is volt, aki az egész társulatot meghívta Triesztben vacsorára. A fogathajtásban is egyre inkább otthon érzi magát, bár azzal csak egy szerep apropóján ismerkedett meg.

Végezetül beszélt egészségügyi problémáiról, jövőbeli szakmai terveiről. Portálunk kérdésére, mely szerint a XXI. század elején mennyire népszerű műfaj az operett, a következőket válaszolta: Nem véletlen, hagy ma nem születnek új operettek, hiszen ez egy lezárt, ugyanakkor örök műfaj. Minden korosztályban vannak hívei, sőt az is jót tesz neki, hogy a nosztalgia ismét divatba jött. Az operett hungarikum.

Ami pedig az előadott slágereket illeti, részletet hallottunk a Cigány báró, a Csókos asszony, az Egy csók és más semmi, a Mária Főhadnagy ill. a Csárdáskirálynő című operettekből, a Ha én gazdag lennék című musicalből. Topi végül, egyfajta hitvallásként, elénekelte Zerkovitz Béla Tanulj meg fiacskán komédiázni című kupléját is. 

 

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.